Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

06. 2017. - Zaposlena trudnica: Da li imam pravo da se porodim u inostranstvu?

U radnom odnosu sam u Srbiji, na neodređeno vreme 3,5 godine, želela bih da se porodim u inostranstvu, potpuno o svom trošku, ne želim da tražim refundaciju od RFZO. Da li je to dozvoljeno ili je možda zabranjeno nekim zakonom? ...

ODGOVOR 

Poštovana Jelena, 

S obzirom na to da se trudnoća prema pravilniku smatra takvim stanjem koje bi ubrzo nakon Vašeg dolaska u inostranstvo mogla da zahteva Vaše bolničko lečenje upravo zbog toga trudnicama se ne izdaje potvrda RFZO pre puta, a ni nakon intervencije. Takođe potrebno je napomenuti da ukoliko se nalazite na bolovanju radi održavanja trudnoće shodno odredbama pravilnika ne bi smeli da napuštate Vaše mesto boravka. 

Što se tiče privatnih osiguravajućih kuća iste imaju različita pravila koja važe za osiguranje trudnica, a to nam ukazuje da je potrebno da sami posetitie osiguravajuće kuće kako bi dobili adekvatnu i potrebnu informaciju. 

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja(po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica