Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

04. 2017. - Da li trudnica ima pravo na porodiljsko odsustvo ukoliko se porodi u inostranstvu?

U radnom odnosu sam u Srbiji, a planiram da se porodim u Crnoj Gori. Da li imam pravo na porodiljsko bolovanje?

ODGOVOR 

Poštovna Marija, 

Porođaj, pa i onaj u terminu, smatra se hitnim slučajem i on se obavlja o trošku zdravstvenog osiguranja bez obzira na to da li je obavljen u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale.

Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja određuju se ime, prezime i državljanstvo deteta.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je barem jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu.Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja(po njihovom izboru) ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovaje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana. Porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja do navršena bebina tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Ne postoji nikakva procedura za otvaranje bolovanje radi nege deteta, već se ono samo nadovezuje na porodiljsko. Dakle ne treba da ga posebno otvarate.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Najnovije

Vesti

Porodica