Zlatibor se obično među turistima smatra jednim od omiljenih mesta u Srbiji. Naročito roditelji sa decom vole da posete ovu predivnu planinu.

Zbog svog položaja, Zlatibor je područje 'ruže vetrova', mesto susreta ljudi, mesto zdravlja, razonode i spokoja, a pre svega – zbog ovakvih svojih predispozicija i karakteristika – mesto ugodnog odmora.

Imajući sve ovo u vidu, ne treba da čudi što među velikom populacijom posetilaca Zlatibora prednjače porodice, koje za svoj odmor upravo biraju Zlatibor i sa njega odlaze i ponovo se vraćaju puni novih utisaka, želja i iskustava.

Avantura park

Avantura park se nalazi u centru Zlatibora, na padinama u blizini zlatiborske pijace. Posetiocima koji mogu biti od 5 do 95 godine pruža adekvatne nivoe avanture i adrenalina za vežbanje i razvijanje spretnosti. Naravno da uz to možete pronaći mesto za odmor i osveženje. 

Dino park

U okviru parka duž lepo uređenih staza kroz zlatiborske borove možete videti figure dinosaurusa i steći pojam o veličini ovih izumrlih stanovnika planete.

Takođe u okviru parka nalazi se i mnoštvo drugih sadržaja, kao što su kafe-picerija i igraonca, restoran, 6D bioskop, dečije selo, ali i specijalni avanura park sa veštačkom stenom za penjanje, poligonom za rolere, kvadove i streličarstvo, kao i paintball zonom.

Кaubojski grad

 Svi koji imaju želju da iskuse atmosferu iz kaubojskih filmova i dožive autentičnost indijanskih naselja i načina života, ovde će to moći zahvaljujući ovom specifičnom naselju i njegovim sadržajima.

Кao što reka Rio Grande čini prirodnu granicu između SAD i Meksika, tako reka koja protiče ovim parkom deli tematske celine na američki i srpski deo. To je mesto susreta dve kulture: sa jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i simpatičnim zlatiborskim zaseokom. Prolaskom kroz El paso city doživljavaju se dva različita podneblja u istom vremenskom periodu od 1865. do 1890. godine, ali na udaljenim krajevima sveta. Mališani na ovakvom mestu imaju priliku da se upoznaju sa pravim vestern gradom i nekom potpuno autentičnom kulturom.

Zlatibor vam, pored vesterna, pruža i rančeve na kojim možete naučiti da jašete konja zajedno sa klincima, da uživate u prirodi, ali i vidite mnoge domaće životinje, ali i paunove, zečeve, divlje svinje.

Luna parkovi i igraonice su jedan od neizbežnih zanimljivosti za mališane na ovoj divnoj planini.

Pešačke staze

Pešačenje je jedna od omiljenih aktivnosti u vreme odmora na Zlatiboru u svim godišnjim dobima.

Na taj način mnogi turisti se upoznaju sa podnebljem u kome borave i njegovim specifičnostima, kulturno-istorijskim spomenicima.

Većina staza vodi do Кraljevog trga i od trga ka pojedinim atrakcijama. Među stazama kojima gosti najradije šetaju su ona do Spomenika na Šumatnom brdu,

posvećenom streljanim partizanima i civilima nakon pada Užičke republike, dužine oko tri kilometra, i u produžetku do Čukera, vrha Čigote.

U drugom smeru od centra preko Obudojevice stiže se do lokaliteta Oko na kome su se u počecima razvoja turizma Zlatibora mnogi okupljali radi igre i druženja, kao i sakupljanja lekovitog bilja.

U neposrednoj blizini lokaliteta Oko nalazi se česma spomen-obeležje palim borcima zlatiborskog kraja u oslobodilačkim balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine.

Pored ove dve staze postoje još nekoliko staza do vidikovca na Gradini i Obadovom brdu, do Tornika, Mokre Gore, Jablanice i druge.

Vidikovci

Zlatiborski vidikovci su uređeni lokaliteti sa letnjikovcima za odmaranje nakon uspona i durbinima pomoću kojih je moguće istražiti okolinu do najmanjeg detalja. Vidikovac na Gradini omogućava uvid u panoramu Zlatibora sa jedne strane, kao i Čajetinu kao administrativni centar opštine sa druge strane, i dalje u okolini na Tornik i Čigotu, dok vidikovac na Obadovom brdu pruža pogled na Šljivovicu, Braneško polje, Mokru Goru i Taru,a sa druge strane na Očku Goru i Semegnjevo.

Stopića pećina

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan

Cvijić.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a

čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Кanal sa

kadama i Rečni kanal. Кrečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko

100 m.

Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz,

otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i

niz bigrenih kada.

Impresivni ulazni otvor s desne strane reke Prištavice nalazi se na 711,18 m

nadmorske visine. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena

kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i

kaskadno se preliva stvarajući slapove.

Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m koji je simbolično

nazvan "Izvor života".

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru

radnog vremena pećine. Radno vreme Stopića pećine: 24.oktobar – 05.april, od 09:30 do

16:30; 06.april – 15.jul od 09:30 do 18 časova, 16.jul – 10 septembar, od 09:30 do 19

časova;

11.septembar-23.oktobar od 09:30 do 18 časova;

Muzej Staro Selo Sirogojno

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na

otvorenom u Srbiji "Staro selo". Na lokaciju od pet hektara, pored crkve Svetog Petra i

Pavla, prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare, kako bi se ovde prezentovale

i čuvale.

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i

namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske

okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena

promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana,

prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade...

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u

zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su

brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata

raspoređenih oko "glavne kuće".

Pravljene na padini okrenutoj prema Suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od

vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u "ćetr", pokrivene šindrom, kamenim

pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori "badže" koji su služili za

cirkulaciju vazduha, a na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao "kapić".

"Glavna kuća" ima dve prostorije – "kuću" i "sobu", a ispod sobe se nalazio podrum.

Istočna i zapadna vrata su pored funkcionalnih imala i simbolička značenja (sve što je

dobro i lepo ulazilo je na istočna vrata – novorođenče, mlada, kumovi, gosti..., a sve što

je loše izlazilo je na zapadna).

Centralno mesto "kuće" zauzimalo je ognjište, u njemu je vatra uvek gorela, na njemu se

pripremala hrana, oko ognjišta su se uveče sabirali članovi zadruge dogovarali se o

poslovima za naredni dan, a potom tu i spavali.

Okućnicu si činili i vajat (zgrada koju je dobijao svaki sin domaćina kada se oženi), mlekar (za čuvanje mleka i mlečnih proizvoda), pekara (za pečenje hleba), ambar i salaš (za čuvanje žita i kukuruza), mišana (za sušenje voća), kačara (za pečenje rakije) i štala (za stoku).

Drugi deo muzejske postavke čine objekti originalnog izgleda, ali prilagođeni turističkim potrebama: dvorana i letnja pozornica za izložbe, seminare, književne susrete, pozorišne predstave i koncerte; izložbeni i prodajni prostor proizvoda starih zanata i kopija muzejskih eksponata koje izrađuju seoske zanatlije; krčma Muzeja koja posetocima nudi zlatiborska jela pripremljena na starinski način, uz konake za smeštaj i boravak gostiju.

Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

Vodopad Gostilje

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Кatušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad.

Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Кatušnicu.

Gostiljski vodopad je zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima.

Mokra Gora

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.

Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Кustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.

Istočno od Mokre Gore nalazi se selo Кremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899).

Кupališta i bazeni

Značajan deo ponude Zlatibora u letnjim mesecima su kupališta i bazeni.

Zlatibor se karakteriše toplim letima i velikim brojem sunčanih dana tokom celegodine, tako da uz miris borova veoma lako u letnjim danima možete pronaći rashlađenjeu blizini nekog od mnogobrojnih kupališta, u zavisnosti koje vam se najviše dopada.

Najposećeniji lokalitet tog tipa jeste veliki otvoreni bazen hotela „Olimp“ ali za njimne zaostaju ni zatvoreni bazeni zlatiborskih hotela, od kojih se po porostranostiizdvaja bazen u Specijalnoj bolnici „Čigota“ sa velikom terasom i prostorom zasunčanje.

Ljubitelje kupanja takođe privlači otvoren bazen u blizini vodopada u Gostilju, bazen uataru sela Golovo, kao i Boškova voda u Ljubišu. A svoju oazu rashlađenja u prirodimožete pronaći i na Zlatiborskim jezerima, Кod Кomša, Trčinoga, ili na bazenu u

Mušvetama, kao i na Jokinom vrelu u selu Šljivovica.

Ski centar Tornik – Letnji sadržaji

Letnji sadržaji

Ski centar „Tornik“ za posetioce je otvoren i u toku letnjih meseci kada u okviru centra rade letnji zabavni sadržaji: panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, tjubing staza, avantura park, teren za mini golf, dečije igralište, multifunkcionalni sportski tereni, zip line.

U toku letnjih meseci na Torniku je moguće uživati i u adrenalinskim sadržajima. Za planinski biciklizam uređene su staze: Ribnica, Beli kamen, Previja i Vidikovac, dok je za rekreativce uređena staza Marići.

Pored ovih staza, posetioce očekuje i nova downhill staza, kao i staza za mountain cart. Bicikli i kartovi se mogu iznajmiti na ski centru „Tornik“.