Udruženje "Roditelji nestalih beba Srbije" juče je pokrenulo inicijativu za donošenje zakona kojim bi se sankcionisali odgovorni za dosadašnju krađu novorođenčadi. Udruženje je apelovalo na Ministarstvo zdravlja da u roku od 48 sati donese zakonski akt kojim se zabranjuje da se mrtva beba iznese iz porodilišta dok je roditelji ne identifikuju i dok se ne izvrši DNK analiza.


Povodom ovog problema Ministarstvo zdravlja je pojačalo unutrašnji i spoljni nadzor u porodilištima. Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, potvrdila je da ova odluka nije jedina.


"Svi organi treba da rade svoj posao, uključujući inspekcijske službe Ministarstva zdravlja, ali posla ima i za organe istrage i pravosuđa," rekla je ministarka.


Vladimir Čičarević predsednik pomenutog Udruženja je na jučerašnjoj konferenciji za štampu apelovao na sve građane Srbije da potpišu peticiju za donošenje zakona o nestalim bebama, kako bi pokazali jedinstvo.


Potrebno je prikupiti 30.000 potpisa da bi predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru, a u narednim danima javnost će biti obaveštena na kojim će se lokacijama peticija potpisivati.


"Problem je što je većina informacija koje se tiču nestalih beba iz ispovesti oštećenih porodica. Zato i tražimo zakon jer bi na taj način oštećenima sva dokumenta bila dostupna, bilo bi moguće ući u dosije bolnica i na kraju videti lice čoveka koji je krao bebe", izjavio je Vladimir Čičarević, koji je na konferenciju za štampu došao u društvu dvojice telohranitelja, obrazloživši da je pribegao ovakvim merama obezđenja zbog pretnji koje su mu upućene ukoliko izađe u javnost sa ovim zahtevom.


Sa problemom dečjeg trafikinga susreće se ceo svet. Međutim, ni jedna zemlja do sada nije uvela zakon koji se tiče ukradenih beba, pa bi Srbija sprovođenjem ovog akta bila prva u tome.