Izvor: Novosti.rs


Podaci Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, upozoravaju da bi roditelji trebalo da budu obazrivi prilikom kupovine lutaka i automobila. Nedostatak odobrenja za uvoz i potvrde o zdravstvenoj ispravnosti najčešće su primedbe inspektora.

"Na godišnjem nivou je utvrđeno oko tri odsto neispravnih igračaka pri uvozu, a u više od 90 odsto slučajeva, nedostaci su bili nepostojanost boja i čupanje kose kod lutaka", navode u Ministarstvu zdravlja.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prikuplja podatke o laboratorijskom ispitivanju zdravstvene ispravnosti dečjih igračaka u ovlašćenim laboratorijama. Oni pokazuju da je prošle godine pregledano 313 uzoraka, od toga 207 iz uvoza i 106 domaće proizvodnje. Fizičko-hemijski neispravna su bila 22 uzorka, od toga 16 iz uvoza i šest domaćih.Zvanično je u kontrolama inspekcije otkriveno samo tri odsto neispravnih lutaka, ali je broj nekvalitetnih igračaka znatno veći Najčešće neispravnosti su bile čupanje kose kod lutaka, loša obrada igračke, nepostojanost boja i deklarisanje hemijskih elemenata.

Kod nas pre četiri godine osnovan NEPRO sistem za brzu razmenu informacija o nebezbednim i opasnim proizvodima, po ugledu na evropski sistem brzog upozoravanja RAPEKS. Ipak, nema mnogo artikala koji su dospeli na „crnu listu“. RAPEKS, međutim, mnogo češće informiše potrošače o nezdravim igračkama, a cilj je da se sa tržišta što pre povuku proizvodi koji mogu ugroziti zdravlje i bezbednost potrošača.

Iako proizvođači smatraju da je oglašavanje nebezbednih igračaka nepotrebno zastrašivanje, postoje određene vrste proizvoda na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju, jer mogu biti potencijalno opasne. To su igračke koje su previše glasne i mogu da oštete sluh deteta, one sa malim delovima koje dete može da proguta, kao i igračke u kojima se nalaze toksične hemikalije.

Sanja Grandić, urednik internet portala "Bebac", koji objavljuje evropsku listu štetnih igračaka, smatra da bi kontrola u našim radnjama morala da bude rigoroznija, a i sumnja da je lista onih koji ne prodaju ispravne proizvode duža.

"Dešava se da nam se jave ljudi i kažu da su videli u prodavnicama igračku koja je u Evropi povučena iz prodaje", kaže Grandićeva. "U takvim situacijama kontaktiramo sa distributerima, a ako je potrebno obavestimo i inspekciju."