Da li će i koliko dece imati jedan par, verovatno je najvažnija zajednička odluka koju treba da donesu. Veoma je nezgodna situacija kada se želje partnera u vezi sa tim ne poklapaju, pa jedno želi, a drugo ne želi decu ili, recimo, jedan partner želi jedno dete, a drugi veliku porodicu sa mnogo dece.

U sličnoj situaciji našla se jedna mama koja je svoju priču podelila na forumu Mumsnet, gde je zatražila savet od ljudi.

"Moj muž mi nagoveštava da želi još jedno dete, ali mislim da ne mogu sve to ponovo. Ovo će da zvuči užasno... Razlog zbog kojeg mislim da ne želim drugo dete je taj što je bio potpuno beskoristan sa prvim.

Prvih devet meseci života naše ćerke su bili potpuni pakao za mene, nisam mogla da ostavim bebu sa mužem ni na kratko (čak ni na nekoliko sati, a da me ne zove da se vratim kući). Sva noćna hranjenja sam ja obavljala, svu pripremu obroka, nisam imala vremena da sednem i razmislim o svemu što mi se dešava, definitivno sam imala postporođajnu depresiju i osećam da se još uvek borim sa anksioznošću. Praktično sam sama radila sve oko naše ćerke, on je ponekad promenio pelenu.

Kada se osvrnem unazad, nisam imala vremena da oporavim um i telo posle trudnoće i porođaja. Retko kada sam imala vremena i za svoje osnovne potrebe zbog nedostatka podrške svog muža, u najboljem slučaju sam se tuširala dva do tri puta nedeljno, jela sam samo ako mi on stavi hranu ispred mene. Živela sam daleko od svog rodnog mesta u tom periodu i osećala sam se potpuno izolovano, bez podrške.

Fizički i mentalno ne znam kako sam izdržala prvih devet meseci života svoje ćerke.Ona je sada starija, ima 15 meseci i moj muž je sjajan otac, ne bih mogla da tražim više od toga. Ali opet, ne mogu da preživljavam tih prvih devet meseci, mislim da to ne mogu.

Ne želim da kažem mužu da je on razlog zbog kojeg ne želim drugo dete jer mislim da bi ga to stvarno povredilo. Ne želim da rizikujem da li će se ista situacija ponoviti i ovog puta.

Sviđa mi se ideja da naša ćerka ima brata ili sestru i volela bih da imam još jednu bebu, ali ne mogu da rizikujem", napisala je ova mama, pitajući ljude da li je nerazumna zbog takvog stava.

Mnoge mame su joj pisale da je "potpuno razumljivo što u takvoj situaciji ne želi još dece", ima onih koje je osuđuju da "previše drami", poručujući da je "tako mnogim majkama", ali i onih koji joj razumno preporučuju da porazgovara sa svojim suprugom o "uslovima" u kojima bi želela da imaju drugu bebu, odnosno šta bi trebalo da se promeni.

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)