Postoji više različitih stilova roditeljstva. Poslednjih godina se možda najviše govori o permisivnom i o nežnom roditeljstvu, ali je sve više u fokusu i komandantsko roditeljstvo.

Ako pretražite ovaj pojam, videćete da je o njemu najviše pisao klinički psiholog i TV lice dr Fil Mekgro početkom dvehiljaditih, ali danas komandantsko roditeljstvo interesuje sve više mama i tata.

Dr Džesika Stern koja je stručnjak za razvojnu psihologiju objasnila je za parade.com zašto ovaj stil roditeljstva nije dobar.

"Kao i većina ekstremnih oblika roditeljstva, komandantsko roditeljstvo usredsređuje se na jedan aspekt odgajanja deteta, a to je upravljanje lošim ponašanjem. To je način na koji roditelji pokušavaju da kontrolišu svoju decu koristeći se svim mogućim sredstvima, a ignoriše se činjenica da su deca ljudska bića koja imaju svoje misli, preferencije, želje i emocije".

Dr Stern ističe da je veoma upadljivo to što komandantsko roditeljstvo ima jednu glavnu ideju – da postoji cilj koji mora da se ostvari, bez obzira na sve.

"Ovaj stil roditeljstva je predložio dr Fil kao način da se roditelji izbore sa neželjenim ponašanjem dece. Mentalitet komandantskog roditeljstva je ’uraditi sve što treba’, ’nikad se ne povlačiti’, i naterati decu da promene svoje ponašanje ’po svaku cenu’", ističe psiholog.

Osnovni koncept ovog stila roditeljstva je da se isprazni soba deteta, odnosno da se zadrže samo osnovne stvari, a sve ostalo mališan mora da zasluži dobrim ponašanjem.

Dakle, može se reći da su glavne karakteristike komandantskog roditeljstva striktna kontrola i veoma strogo sprovođenje pravila i očekivanja.

Dobre strane komandantskog stila roditeljstva

Doktor razvojne psihologije dr Stern ističe da postoje neke dobre strane ovog stila roditeljstva, mada je mnogo više loših strana.

Na primer, dobra strana je korišćenje nagrada i kazni kako bi se oblikovalo ponašanje deteta, a tu je, kaže dr Stern, doslednost ključna.

"Oduzimanje privilegija kada se deca ne ponašaju lepo može da bude efikasan alat ako se uz to pokaže razumevanje".

Takođe, postavljanje granica i obezbeđivanje strukture u odrastanju su dobre stvari ovog stila roditeljstva, kao i to što deca mogu ponovo da "zarade" svoje privilegije ukoliko se dobro ponašaju. Na listi dobrih strana komandantskog roditeljstva je i to što se neguje disciplina i podstiče odgovornost.

Loše strane komandantskog roditeljstva

Ovako ekstremno roditeljstvo može loše da utiče na ostvarivanje zdravih veza deteta u odrasloj dobi jer ono odrasta u okruženju gde stiče utisak da nema pravo na greške niti može slobodno da izrazi svoju ličnost.

Takođe, komandantski stil roditeljstva može da smanji samopouzdanje mališana, da se loše odrazi na njihovo mentalno zdravlje, na razvoj emocionalnih veština. Zbog striktnih pravila, dete može postati sklono nekom tajnovitom ponašanju, što sigurno nije ono što roditelji žele.

Stručnjaci ističu da su deca odgajana u veoma strogom okruženju sklonija problemima sa anksioznošću i depresijom, a takođe mogu imati i manji nivo otpornosti prema životnim izazovima. Takođe, veće su šanse da imaju problema u izgradnji zdravih veza, kao i u izgradnji sopstvenog identiteta.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)