Izvor: Blic

Iako zakon ženama daje pravo da ostvare naknadu na porodiljskom odsustvu, problem je u tome što je ona vezana za poslodavce, objašnjavaju u udruženju "Roditelj". Do sada je bila praksa da država taj novac uplaćuje poslodavcima, a oni su potpuno slobodni da ga porodilji ne isplate, ili da to čine sa zakašnjenjem od nekoliko meseci.

"Čak i kada se žene pobune protiv poslodavca, na šta imaju pravo, kreće psihološki rat posle kog neretko dobiju i otkaz. Pitanje je i šta je sa, na primer, ženama koje rade u firmama u blokadi", kaže Bojana Selaković, koordinatorka savetovališta Udruženja "Roditelj". 

Trudnice u Srbiji često su diskriminisane od strane poslodavaca. Nisu retki slučajevi da, osim dobijanja otkaza zbog trudničkog odsustva, trudnice po povratku sa bolovanja ne vrate na svoja, već na niža radna mesta. Takođe česti su slučajevi da poslodavci trudnicama ne isplaćuju naknade za trudničko bolovanje. 

Pre oko dva meseca došlo je do poromene zakona kada je u pitanju radni odnos na određeno vreme, jer su česti bili slučajevi da žene po saopštenju poslodavcima o trudnoći dobijaju otkaz. 

"Zakon po kome ove žene ne mogu da budu otpuštene je dobar korak. Ipak, još nismo sigurni koliko će biti primenljiv i da li će možda biti uvod u diskriminaciju, u smislu da poslodavci neće zapošljavati devojke i žene koje nisu rađale", rekla je Dragana Grabovica iz Kancelarije zaštitnika građana.