Fizički je nemoguće imati menstruaciju tokom trudnoće, ali postoje neki drugi razlozi za vaginalno krvarenje tokom prvog, drugog i trećeg trimestra.

Ako ste trenutno trudni, pokušavate da zatrudnite ili ste čak samo radoznali u vezi sa celim procesom, možda se pitate da li je moguće da budete trudni i da imate menstruaciju. Kratak odgovor je ne.

Međutim, to nije čudno pitanje - posebno zato što biste mogli krvariti tokom trudnoće iz mnogo različitih razloga. Međutim, ti slučajevi nisu isto što i menstruacija. Nastavite da čitate da biste saznali zašto menstruacija prestaje tokom trudnoće i druge moguće uzroke vaginalnog krvarenja i mrlja tokom prvog, drugog ili trećeg trimestra.

Zašto ne možete biti trudni i imati menstruaciju
Svako lagano krvarenje koje ste primetili tokom trudnoće zapravo nije menstruacija. Prava menstruacija se dešava kada se sluzokoža materice odvaja na kraju menstrualnog ciklusa. Kada jajna ćelija ostane neoplođena, nivoi hormona koji kontrolišu oslobađanje jajne ćelije opadaju i uzrokuju da se vaša sluznica materice, koja se zgusnula u prvoj polovini vašeg ciklusa dok je čekala oplođenu jajnu ćeliju, otkine i odbaci ono što nazivamo menstruacija.

Ako ste trudni, jajna ćelija je oplođena i implantirana u zid materice. Hormoni trudnoće govore vašem telu da održava sluzokožu materice, a pošto se ona ne izlučuje, više nemate menstruaciju. Izostanak menstruacije je jedan od najranijih znakova trudnoće (iako možete imati lagano implantaciono krvarenje nekoliko dana).

Drugi razlozi za krvarenje u trudnoći
Iako ne možete da budete trudni i imate menstruaciju, krvarenje tokom očekivanja - posebno u prvom tromesečju - nije neuobičajeno. "Trudnice sigurno mogu da imaju vaginalno krvarenje tokom trudnoće, ali kada krvare, nemaju "menstruaciju", objašnjava Mišel Hakaha, akušer i ginekolog.

Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih biste mogli da vidite blago krvarenje ili mrlje tokom trudnoće:

Implantacijsko krvarenje
"Mnogi ljudi doživljavaju nešto što se zove "implantacijsko krvarenje", kaže dr Hakakha. "Ovo se može dogoditi u trenutku kada oplođena jajna ćelija, poznata kao embrion, stigne do materice i ugnezdi se u sluzokožu materice."

Implantacijsko krvarenje obično se manifestuje kao svetlo ružičaste ili braonkaste mrlje, koje se javljaju 10 do 14 dana nakon začeća. Krvarenje može izgledati kao početak menstruacije, ali ostaje lagano i ne postaje sve teže.

Posle intimnog odnosa
Takođe, postoji mogućnost krvarenja nakon intimnog odnosa , kaže Melisa Espozito, MD, sertifikovani reproduktivni endokrinolog. Grlić materice je osetljiviji tokom trudnoće, što povećava šanse da stimulacija - kao što je intimni odnos - može dovesti do blagog krvarenja. Iz tog razloga, takođe možete doživeti krvarenje nakon karličnog pregleda.

Pobačaj
Većina gubitaka trudnoće javlja se tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Pobačaj (ili preteći pobačaj) obično se manifestuje kao krvarenje povezano sa grčevima u materici. Takođe može doći do izlaska velikih krvnih ugrušaka iz vagine. Ako imate ove simptome, obavezno odmah obavestite lekara.

Vanmaterična trudnoća
Krvarenje u prvom tromesečju takođe može biti znak vanmaterične trudnoće (kada fetus počne da raste izvan materice, obično u jajovodu). Količina krvarenja kod vanmaterične trudnoće može varirati. Takođe je povezano sa jednostranim bolom, vrtoglavicom, kaže dr Espozito. Ektopična trudnoća može biti opasna po život ako se ne leči, pa potražite medicinsku pomoć ako imate krvarenje sa simptomima kao što su vrtoglavica ili iznenadni bol.

Komplikacije trudnoće
Prema dr Hakakhi, drugi razlozi zbog kojih biste mogli da vidite krvarenje tokom prvog tromesečja uključuju subhorionsko krvarenje (krvni ugrušak koji se stvara iza placente u razvoju), infekciju grlića materice, previjanje placente (kada se posteljica implantira i raste preko grlića materice), ili benigni polipi grlića materice. Nisu sva krvaenja opasna, ali generalno, kad god imate krvarenje tokom trudnoće, bolje je da pozovete svog lekara.

Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće, krvarenje može biti rezultat vasa previa (gde su krvni sudovi placente na abnormalnoj lokaciji i prelaze preko grlića materice), abrupcije placente (gde posteljica počinje da se odvaja od zida materice prerano), ili čak porođaja, kaže dr Hakakha.

Iako je krvarenje u trudnoći uobičajeno, ključno je da se uvek proceni jer neki uzroci krvarenja tokom trudnoće mogu biti opasni, objašnjava dr Espozito. Ako je žena trudna i krvari, sa ili bez bolova, treba da pozove zdravstvenog radnika za dalja uputstva.

BONUS VIDEO:

Saznala da je trudna, a ima spiralu TikTok/itsscharonnotsharon

(Yumama/T.A.S.)