Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMETILI STE KRV NA VEŠU? Razlikujte menstruaciju i implantacijsko krvarenje! Tri simptoma, a samo jedan siguran

Krvarenje može biti i rani simptom trudnoće, obratite pažnju.

 Bol, žena Izvor: Shutterstock

Žene često ne primete razliku između menstruacije i implantacijskog krvarenja, pa ne mogu da prepoznaju da li su crvene mrlje na vešu znak da se radi o menstrualnom ciklusu ili je to prvi pokazatelj da trudnoća stiže.

Kada se oplođeno jajašće implantira u matericu, što se obično događa 10 do 14 dana nakon začeća, ponekad dolazi do ovajanja dela sluznice materice, zbog čega sledi implantacijsko krvarenje, što je rani znak trudnoće.

Obzirom na to da liči na menstrualno krvarenje često se i vremenski poklapa sa njim, pa se mnoge žene zabrinu jer krv koja se oslobađa se gotovo ne razlikuje od krvarenja u vreme ciklusa.

Možda će vas zanimati

Jedini siguran način da saznate da li je reč o mentruaciji ili implantacijskom krvarenju jeste testiranje na trudnoću.

"Žene su toliko zabrinute da li su trudne ili ne, da žele da znaju sigurne znake koje treba da potraže, ali nažalost, to će samo vreme pokazati", kaže ginekolog. Međutim nekoliko ključnih razlika ipak postoji.

Da li je to implantacijsko krvarenje ili menstruacija?

Iako se javlja samo kod trećine trudnica, implantacijsko krvarenje se ubraja među rane znake trudnoće. Ne postoji razlika koju možete uočiti gledanjem u krv na vešu, ali obratite pažnju na sledeće simptome:

Grčevi

Grčevi povezani sa implantacijom, iako su ponekad intenzivni, obično ne traju dugo kao tokom menstrualnog ciklusa. I menstruacija i implantacija mogu uzrokovati grčeve. Ali stručnjaci upozoravaju da svaka žena drugačije doživljava kontrakcije materice, i važno je obratiti pažnju na ono što vam se čini neobično u vašem telu.

 Žena oseća grčeve u stomaku
Žena oseća grčeve u stomaku
Izvor: Shutterstock

Trajanje

Implantacijsko krvarenje obično traje 1-2 dana, dok menstruacija traže duže i obilnija je.

Količina krvi

Najveća razlika između ova dva tipa krvarenja je u količini krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je oskudno i takvo ostaje, dok kod menstruacije počinje blagim krvarenjem ali postaje obilnija.

Da li treba da uradim test ako primetim krvarenje?

Svaka žena koja je bila seksualno aktivna u prethodnom mesecu i koja bi mogla posumnjati na trudnoću, trebalo bi da uradi test nakon nepravilnog krvarenja bilo koje vrste. Imajte na umu i da se implantacijsko krvarenje uvek događa pre izostanka menstruacije.

Ako primetite obilno krvarenje koje nije povezano sa implantacijom ili menstruacijom (nakon pozitivnog testa na primer), to bi moglo biti ono što je poznato kao krvarenje u prvom tromesečju trudnoće, česta pojava koja pogađa 15-25 odsto žena u ranoj trudnoći, ali zbog njega bi se trebalo što pre obratiti lekaru.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica