Da li je istina ili mit? Koliko puta ste čule da ne možete da zatrudnite odmah nakon menstruacije, ali u stvarnosti to je i i te kako moguće da se desi. Postoje dve faze menstrualnog ciklusa: folikularna faza se javlja pre ovulacije, a lutealna faza se javlja posle menstruacije.Ginekolozi navode da osobe koje imaju ciklus na 28 dana obično ovuliraju otprilike 14 dana nakon prvog dana menstruacije.

Jajna ćelija koje se oslobodi tokom ovulacije preživljava samo 24 sata. Sperma, s druge strane može da preživi tri do pet dana u materici. Dakle seks tokom ovulacije ili nekoliko dana ranije može dovesti do trudnoće. Iako mnoge žene smatraju da nije moguće da će se trudnoća dogoditi odmah nakon menstruacije, već trećeg dana vašeg menstrualnog ciklusa, nivo reproduktivnih hormona progesterona i estrogena se penju i pomažu da se vaša sluznica materice obnovi. Evo nekoliko scenarija koji mogu da dovedu do začeća odmah nakon menstruacije:

Imate kratak ciklus

Iako se jajne ćelije obično ne oslobađaju tokom faze neposredno posle menstruacije, koja se zove period pre ovulacije, vaše šanse za začećem nisu nula. Sperma može da se zadrži nekoliko dana u plodnoj sluzi grlića materice, to znači da može da ostane sve dok vaše telo ne oslobodi jajnu ćeliju tokom ovulacije. Ako imate kratak ciklus, možda ćete biti plodni ubrzo nakon završetka menstruacije. Na primer, ako ovulirate 11 dan, tehnički je moguće da zatrudnite od seksa već šestog dana ciklusa, što može da bude odmah nakon završetka menstruacije.

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Ultrazvuk trudnice

Pogrešno ste prebrojali dane ciklusa

Ginekolozi savetuju da uvek računate vreme ovulacije od prvog dana menstruacije, nego od dana kada krvarenje prestaje. Na taj način možete da sprečite nezaštićeni seks neposredno pred ovulaciju, što može dovesti do trudnoće.

Menstruacija traje dugo

Male braonkaste mrlje nakon obilnijeg krvarenja tokom ciklusa takođe mogu da zbune. Možete pogrešno da verujete da menstruacija i dalje traje, a zapravo ovulacija može da bude bliže nego što ste mislili. Zato je od suštinskog značaja da poznajete svoj ciklus i svoje telo i da ukoliko ne želite da zatrudnite koristite zaštitu kako bi ste izbegli faktor iznenađenja.

(Yumama)