Zašto se pojavljuje specifičan iscedak nakon i tokom intimnog odnosa tokom trudnoće? Da li je ovo opasan simptom? Kakav iscedak se smatra prirodnim, a koji ukazuje na patološke procese u telu?

Iscedak tokom i nakon intimnog odnosa tokom trudnoće nije retka pojava. Po boji, mirisu i konzistenciji mogu se suditi o hormonskim promenama i procesima koji se dešavaju u telu. Iscedak nakon sek**ualnog odnosa je uobičajena fiziološka pojava, ne ukazuje uvijek na patologiju. Prirodnim se smatraju sledeća pražnjenja:

  • Sluz - mlečno bela; bez oštrog specifičnog mirisa.
  • Beli iscedak nakon nezaštićenog odnosa - Ako se beli iscedak pojavi nakon nezaštićenog se**a tokom trudnoće, to se smatra normalnim. Nakon što spermato*oidi uđu u vaginu, u prvim satima možete primetiti beli, providni ili blago žućkasti iscedak u obliku ugrušaka. Ujutru nakon nezaštićenog se**a tokom trudnoće, može se pojaviti obilan providni beli iscedak.
  • Razlog zbog kojeg ima više sekreta nakon seksualnog odnosa je povećanje bistre tečnosti za znojenje kao rezultat uzbuđenja. Tokom trudnoće, količina pražnjenja se povećava, jer se na grliću materice formira sluzni čep, koji ne samo da obavlja zaštitnu funkciju, već i usporava prirodne procese apsorpcije tečnosti u vaginu.
  • Iscedak koji se pojavi nakon se**ualnog odnosa ne bi trebalo da ima izražen miris. Ako je žensko telo normalno, onda ne izazivaju nelagodnost. Promena boje i pojava neprijatnog mirisa treba da budu razlog za zabrinutost. Ovo često ukazuje na prodor patogenih mikroorganizama u genitalije.

Ako doživite krvarenje nakon odnosa tokom trudnoće, svakako se obratite lekaru. U slučaju kada govorimo o krvarenju, a ne o mrljama na donjem vešu ili kapi krvi, potrebno je hitno otići u bolnicu. Situacija se smatra normalnom kada se nakon odnosa tokom trudnoće pojavi ružičasti ili svetlo crveni iscedak. Ako su manji i ne ponavljaju, onda nema razloga za brigu, ali ovaj problem svakako treba pomenuti na pregledu kod ginekologa.

Obično se krvarenje tokom trudnoće pojavljuje nakon seksa zbog mehaničkog oštećenja materice tokom trenja. Da biste izbegli mrlje, izbegavajte previše aktivan se*s i koristite samo položaje koji su pogodni za trudnice. Tokom ovog perioda, snabdevanje materice krvlju se značajno povećava. Cerviks se olabavi i postaje podložan čak i mikrotraumama, zbog čega se mrlje pojavljuju nakon odnosa tokom trudnoće. Krv nakon odnosa se često može videti u poslednjem tromesečju, kada materica postaje preosetljiva.

Treba da budete oprezni ako tokom trudnoće nakon intimnog odnosa ne primetite mrlje, već tečnost sa krvnim ugrušcima: u ovom slučaju je potreban hitan pregled kod lekara.

Šta znači smeđi iscedak nakon intinog odnosa? Tokom trudnoće, nakon vaginalnog odnosa, ponekad se pojavljuje smeđi iscedak, što može ukazivati i na preosetljivost materice i na ozbiljne probleme - obilno krvarenje iz materice, eroziju grlića materice, piše https://detstrana.ru/

Smeđe pražnjenja signalizira mehaničko oštećenje genitalija kao rezultat intenzivnog trenja. Tragovi svetlo smeđe nijanse na donjem vešu trudnica često se pojavljuju zbog prekomernog lučenja. Manji smeđi iscedak tokom trudnoće može se pojaviti nakon odnosa u dane kada je menstruacija bila pre trudnoće. Takav iscedak nije opasan, obično se može primetiti u prvom tromesečju, javlja se zbog hormonske neravnoteže. Lako je prepoznati takozvani menstrualni tok, praćen karakterističnim mučnim bolom u donjem delu stomaka i donjem delu leđa. Svaki jak iscedak tokom i nakon se**ualnog odnosa tokom trudnoće treba da vas upozori. Samo lekar može utvrditi tačan uzrok njihovog pojavljivanja i dati preporuke za otklanjanje problema.

BONUS VIDEO: 

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)