Lakat stranca ovde, kuhinjski pult tamo... Kako vaša trudnoća odmiče, možda ćete se osećati kao da vam je trudnički stomak u sudaru sa svetom. Možda ćete se čak zapitati: "Da li je sve u redu nakon što sam se udarila u trudnički stomak?"

Nije u pitanju samo vaša mašta: mnogi faktori tokom trudnoće čine vaš stomak podložnim udarcima, kao što su labavi ligamenti i zglobovi, rastući obim (ti ste veća meta i malo ste van ravnoteže), a moguće je i da ste pomalo zbunjeni, pa se lako udarite kada tražite stvari po kući.

Srećom, nema potrebe da brinete svaki put kada udarite stomak; čak ni udarac o čošak zida ili udarac vašeg deteta verovatno neće povrediti vašu buduću bebu.

"Majka priroda obezbeđuje bezbedno i zaštićeno okruženje za fetus, koji pluta u amnionskoj tečnosti u amnionskoj kesi, koja je zauzvrat zaštićena mišićima materice i abdomena", kaže Oven Montgomeri, docent akušerstva i ginekologiju. Kičma iza materice i karlica i grudni koš ispred takođe formiraju koštane barijere kako bi dodatno zaštitili fetus.

Ipak, ukoliko osetite nelagodnost koja traje, važno je da se konsultujete sa lekarom. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vaša beba nije tako aktivna kao ranije (fetalni udarci ili pokreti oko pet puta u periodu od dva sata kada ležite je normalno ako ste u drugom ili trećem trimestru), ili ako imate krvarenje, vaginalni iscedak, kontrakcije ili grčeve u roku od 12 sati od udarca.

Trauma materice u bilo kom obliku (snažan udarac ili udarac u matericu, pad direktno na stomak ili saobraćajna nesreća) može izazvati nešto što se zove abrupcija placente. Ovo je stanje kada se posteljica odvaja od zida materice. U blagim slučajevima može doći do vaginalnog krvarenja i/ili kontrakcija bez posledica po bebu. Ali, u teškim slučajevima, veliki deo placente se povlači i može izazvati probleme za bebu.

10% prevremenih porođaja je povezano sa abrupcijom placente, što sprečava fetus da dobije potreban kiseonik i hranljive materije i može izazvati opasno krvarenje i druge komplikacije za trudnicu. Lečenje može uključivati pažljivo praćenje, odmor u krevetu ili trenutni porođaj bebe.

Zaštitite svoj trudnički stomak

Preduzmite dodatne mere predostrožnosti da biste se zaštitili od klizanja. Pazite na led, sneg, mokro lišće, glatke stepenice i tek obrisane podove. Nosite razumne cipele - izbegavajte glatke đonove ili visoke potpetice. Pazite da ulazite i izlazite iz kade ili tuša i koristite rukohvate na stepenicama. I uvek nosite pojas sa krilom ispod stomaka i naramenom između grudi i sa strane vašeg stomaka.

Obično, većina blagih do umerenih udaraca u vaš trudnički stomak neće ugroziti vašu bebu jer materica pruža dobro zaštićen prostor za rast. Međutim, jači udarci mogu izazvati ozbiljnu štetu. Dakle, preduzmite korake da izbegnete udarce ili pad, i odmah se obratite svom lekaru ako se desi bilo koji incident zbog kojeg ste zabrinuti.

BONUS VIDEO:

Trudnica uvlači stomak TikTok/kat_shultis

(Yumama/T.A.S.)