Trudnoća je definitivno drugo stanje, a da bi se ono održalo onako kako treba, promene u telu su neizbežne. Hormoni su tokom trudnoće glavni pokretači procesa u organizmu.

Saznajte kojih šest hormona vaš organizam drže u ravnoteži i omogućavaju vam da na svet donesete novi život.

1. Gonadotropini

- Omogućavaju ovulaciju

Njihova uloga je izuzetno važna jer izazivaju ovulaciju. Svakog meseca omogućavaju sazrevanje jajne ćelije u jajniku, njeno izbacivanje i pripremanje sluzokože materice da je prihvati ukoliko dođe do oplodnje. U toku trudnoće, izlučivanje gonadotropina prestaje da bi, posle porođaja, njihovo delovanje postepeno ponovo započelo.                                                           

2. Humani horionski gonadotropin (hCG)

- Za potvrdu trudnoće

Zahvaljujući jednom delu ovog hormona veoma rano može da se ustanovi trudnoća. Za njega se, takođe, vezuje i pojava mučnine početkom graviditeta. Naime, količina beta hCG-a u krvi i urinu se znatno povećava već sedam dana nakon začeća.

3. Progesteron

- Zaštitnik trudnoće 

Progesteron je izuzetno važan hormon i često se naziva zaštitnikom trudnoće. On priprema sluzokožu materice (endometrijum) za prihvatanje oplođenog jajašceta, da bi se omogućilo njegovo usađivanje u materici.

Ovaj hormon ima važnu ulogu i u relaksaciji mišića, što je izuzetno značajno jer sprečava kontrakcije materice, i na taj način smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

4. Estrogeni

- Za ženstvenost

Na početku trudnoće, nivo estrogena u krvi i urinu je nizak, dok se sa odmicanjem trudnoće povećava njegova količina. Ukoliko analize pokažu da nivo estrogena stagnira ili se smanjuje, to može da znači da je plod ozbiljno ugrožen. Treba naglasiti da porođaj počinje upravo kada estrogeni, koji izazivaju kontrakcije materice, nadvladaju ravnotežu koja postoji sa progesteronom (koji smiruje mišiće materice i sprečava njihove kontrakcije).

5. Oksitocin

- Hormon materinstva

To je hormon sa višestrukim dejstvom u organizmu žene, ali i muškarca. Naziva se i "hormonom ljubavi", jer je dokazano da razvoj emocija između muškarca i žene direktno zavisi od stvaranja oksitocina u centralnom nervnom

Oksitocin i adrenalin prvih 48 sati po rođenju deteta izazivaju osećaj sreće i zadovoljstva kod majke, što joj omogućava da se odmori i naspava

sistemu, to jest u međumozgu i neurohipofizi. Ovaj hormon kod žena deluje na jajovod tako što izaziva kontrakcije i pokrete koji omogućavaju da se jajašce susretne sa spermatozoidom i tako dođe do začeća.

Oksitocin izaziva kontrakcije mišića materice, što dovodi do širenja materičnog ušća, pa do spuštanja ploda, a zatim i do njegovog rađanja.

Ovaj hormon se smatra i hormonom materinstva, jer razvija instinkt staranja majke o novorođenom detetu.

6. Prolaktin

- Priprema dojke za dojenje

Njegova osnovna uloga je regulacija lučenja mleka. U krvi žene se nalazi u malim koncentracijama, ali 48 sati nakon porođaja njegov nivo vrtoglavo raste, pripremajući dojke za dojenje.

Pročitajte i...