Iako se vaginalno krvarenje javlja u 20-25% trudnoća u prvom tromesečju, u preko 50% ovih slučajeva trudnoća može uspešno napredovati i završiti se rođenjem zdrave bebe.

Kako stručnjaci navode, krvarenje tokom trudnoće može da bude znak upozorenja za ozbiljnije stanje kao što je ektopična trudnoća, predstojeći pobačaj ili problemi sa grlićem materice ili placente, tako da je uvek pametno obratiti se lekaru, piše portal everymum.ie. Mrlje su prilično česte u ranoj trudnoći. Ovo se dešava kada se embrion u razvoju postavi u zid materice i često se to dešava u vreme kada bi trebalo da dođe menstruacija. Promene na grliću materice u ranoj trudnoći takođe mogu ponekad izazvati krvave mrlje, na primer nakon seksa.

Mnoge žene sa znacima krvarenja u ovoj fazi ipak imaju uspešne trudnoće, ali krvarenje u ranoj trudnoći takođe može biti znak nečeg ozbiljnijeg, zbog čega uvek treba otići kod lekara. Na primer, vaginalno krvarenje tokom prvih 12 nedelja trudnoće može biti znak pobačaja ili vanmaterične trudnoće.


Pobačaj

Pobačaji se definišu kao kada se trudnoća završi pre 24. nedelje, a nažalost svaka peta trudnoća završava na ovaj način, često u prvih 12 nedelja. Nažalost, većina se ne može sprečiti, ali simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju: grčevi i bol u donjem delu stomaka, iscedak ili tečnost iz vagine, otpuštanje tkiva iz vagine,
prestanak simptoma trudnoće, kao što su osetljivost dojke i mučnina.

Vanmaterična trudnoća
Ektopična trudnoća je kada se oplođena jajna ćelija implantira bilo gde izvan materice, na primer u jajovodu. Ovo može izazvati krvarenje i opasno je jer se oplođena jajna ćelija ne može razviti kako bi trebalo. Jajna ćelija će možda morati da se ukloni, što se može uraditi operacijom ili lekovima.

Sluzni čep
Ovo je kada se sluzni čep udalji od grlića materice, signalizirajući da se grlić materice sprema za početak porođaja. Ovo se može dogoditi nekoliko dana pre početka trudova ili tokom samog porođaja.

Nisko postavljena posteljica (placenta praevia)
Krvarenje u kasnijoj trudnoći takođe može biti uzrokovano problemima sa placentom. Odvajanje placente je ozbiljno stanje u kojem posteljica počinje da se udaljava od zida materice. Ovo obično uzrokuje bol u stomaku i može se javiti čak i ako nema krvarenja. Svaki oštar stalni bol u stomaku u trudnoći treba bez odlaganja proveriti sa lekrom.

Ako primetie bilo koji od gore navedenih simptoma, ili čak i ako vam se nešto učini da nije kako bi trebalo tokom trudnoće, uvek je najbolje da kontaktirate svog lekara.

BONUS VIDEO

"PLAKAO SAM KADA MI SE LUNA NIJE JAVILA POLA SATA" Marko Miljković o porođaju njegove žene: Osećaj je neverovatan!  Kurir televizija


Izvor: Yumama