Kada planiraju trudnoću, mnoge žene se suočavaju sa bezbroj stereotipa i tipičnih zabluda o drugom stanju. Tu su brojni saveti drugarica koje imaju decu, planiranje, strahovi, analize, a evo koje su najčešće greške onih koji žele bebi.

Ruski lekar Viktorija Viktorovna Zaletova otkriva koje greške prave žene kada planiraju začeće:

1. Tehnologija: da li je toliko važna?
Parovima koji planiraju trudnoću savetuju se redovni intimni odnosi. Optimalno - polni odnos svaki drugi dan. Posebno dobro vreme je 5 dana pre ovulacije i 1 dan posle. Žena treba da vodi kalendar u kojem će obeležiti povoljne dane za začeće. Idealni položaji za začeće su oni u kojima sperma neće iscureti nakon završenog odnosa. Povećane su šanse za uspešno i brzo začeće za one žene koje su svesne svojih fizioloških karakteristika. Dakle, neki imaju zakrivljenu matericu, dok drugi imaju grlić materice koji se nalazi neposredno iznad materice. U prvom slučaju preporučuje se položaj kolena i lakta, u drugom - žena na leđima, muškarac na vrhu.

2. Da li treba da jedeš za sebe i "za bebu"?
Morate obratiti pažnju na svoju ishranu i težinu čak i u fazi planiranja trudnoće. Ne bi trebalo da postoji nedostatak ili višak telesne težine. Gotovo sve trudnice treba da unose više proteina, određenih vitamina i minerala (pre svega folne kiseline i gvožđa) i više kalorija za energiju. Ali "jesti bolje" ne znači "jesti više". Držite se dalje od sirovih morskih plodova i alkohola. Pokušajte da smanjite konzumaciju pića sa kofeinom. Preporučljivo je jesti 4-5 puta dnevno u malim porcijama. Nema potrebe da nasilno povećavate broj kalorija - telo će vam reći. Najvažnije je ne gladovati, ali je isključeno prejedanje. "Jedenje za dvoje" je takav izgovor za žene koje vole da jedu. Svoju težinu možete pratiti pomoću kalkulatora. Ako otkrijete da dobijate previše, onda bi trebalo da postoje dani post . Mi nikako ne govorimo o gladovanju. Vaš akušer-ginekolog će vam reći kako da ih pravilno organizujete.

3. Hormonski kontraceptivi: istina i fikcija
Nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva, možete zatrudnjeti već sledećeg meseca. Stoga, ne odlažite planiranje trudnoće za kasnije. Već u prvom mesecu nakon završetka uzimanja lekova, izračunajte povoljne dane za začeće. Ako nakon prestanka uzimanja kontracepcije žena ne može da zatrudni godinu dana, onda treba isključiti nekoliko slučajeva:

  • Sve bolesti zbog kojih je bilo nemoguće zatrudnjeti čak i pre uzimanja oralnih kontraceptiva.
  • Operacije ili infekcije pretrpljene tokom uzimanja ovih lekova.
  • Smanjenje rezerve jajnika u vezi sa godinama.

4. Tačan proračun dana ovulacije: da li je to zaista potrebno?
Kada uradite test za ovulaciju, intimni odnos bi trebalo da bude na dan pozitivnog testa, ali ovulacija će se desiti u roku od 24 do 36 sati i najbolje je ponovo imati odnose sledećeg dana. Spermatozoidi u uterinoj šupljini mogu ostati aktivni pet dana. Ako ste prethodnog dana imali seksualni odnos, a potom je vaš muž otišao na službeni put, trudnoća ipak može da dođe. Ali jaje živi u telu žene ne više od 24 sata, tako da je bolje imati seksualni odnos dan ranije, a ne svaki drugi dan.

Opsednutost zakazivanjem seksa nije baš dobra za vaše šanse za začeće. Pored činjenice da ovo ima određeni efekat na telo žene, muškarac može čak doživeti i erektilnu disfunkciju. Ako je muž imao težak dan na poslu, dođe kući i žena mu kaže: "Danas je dan X, svakako bi trebalo da imamo odnos", malo je verovatno da će to dovesti do bilo čega dobrog. Verovatno treba da budete lukaviji i da se poigrate sa ovim situacijama. Kalendarski metod kontracepcije/začeća je efikasan sa stabilnim ciklusom. U mesecu kada planirate trudnoću, preporučljivo je da imate polni odnos svaka dva do tri dana.

5. Zdrav način života
Pre trudnoće, žene obično pokušavaju da dovedu svoje zdravlje u red. Naravno, potrebno je početi sa uzimanjem folne kiseline dva do tri meseca pre planiranja trudnoće. To će pomoći u smanjenju rizika od urođenih mana i abrupcije placente. Ne bi trebalo da zloupotrebljavate multivitaminske komplekse. Trebalo bi da ih prepiše lekar u zavisnosti od indikacija. Ako uzimate dovoljno bilo kog vitamina i istovremeno povećavate dnevnu dozu koristeći multivitaminski kompleks, moguće je predoziranje, što ponekad negativno utiče na razvoj fetusa. Uz zdrav način života, uzimanje dodatnih vitamina nije potrebno.

Zdrav način života treba da uključuje:

  • Režim spavanja. Morate da spavate osam do devet sati i uvek noću.
  • Pravilna ishrana. Doručak treba da bude potpun: ne kafa sa kobasicom, već kaša, sveži sir, voće. Morate piti najmanje dva litra čiste vode dnevno. Pravilna ishrana takođe uključuje smanjenje unosa kafe. Bolje je da i muškarci i žene piju ne više od jedne ili dve šolje dnevno.
  • Važna je i fizička aktivnost. Ako nemate vremena za, hodajte mnogo, penjite se stepenicama i pokretnim stepenicama i radite vežbe ujutru. Ne treba uzimati lekove i koktele koji se nude u teretanama. Opterećenje snage treba da bude umereno.

6. Stres je neprijatelj broj jedan
Postoji takav koncept - psihogena neplodnost . Stres može izazvati spazam jajovoda. Zbog toga je prilikom planiranja trudnoće veoma važno stvoriti mirnu atmosferu. Devojka ne treba da se vezuje za testove za ovulaciju i da ima seks samo po rasporedu. Ovo je takođe stresna situacija koja može negativno uticati na začeće. Mnogo je slučajeva kada su par, očajnički želeći da zatrudne prirodnim putem, počeli da se pripremaju za vantelesnu oplodnju, prestali da luduju za "rasporedom" i uspeli su sami da zatrudne. To se dogodilo uglavnom zbog činjenice da je faktor stresa nestao. Dešava se da morate da promenite posao pre nego što počnete da planirate trudnoću. Negativnu ulogu u ovoj stvari mogu imati i sukobi sa nadređenima i neadekvatni zahtevi. Ponekad zbog napete situacije u porodici nije moguće zatrudneti, bitni su i odnosi sa bliskim ljudima, posebno odnos između supružnika.

Kako tačno stres utiče na reproduktivnu funkciju? Može poremetiti ovulaciju i uticati na nivo hormona, što može dovesti do nezrelosti jajne ćelije.

Ako par nije neplodan, godina pokušaja bi trebalo da rezultira trudnoćom. Trebalo bi da brinete nakon godinu dana redovnih nezaštićenih odnosa.N eophodno je podvrgnuti sveobuhvatnom pregledu oba supružnika. Ako je sve u redu, a supružnici su još mladi, oni mogu sami da prevaziđu neplodnost bez pribegavanja lečenju. Za ženu stariju od 35 godina ovo je neprihvatljivo, jer se njene šanse za trudnoću značajno smanjuju sa svakim mesecom. Morate zapamtiti da se kvalitet jajne ćelije nakon 35 godina stalno pogoršava, a broj genetskih defekata u njima se povećava.

Ponekad se na neplodnost može posumnjati od samog početka. Morate biti oprezni zbog kašnjenja menstruacije i nepravilnog menstrualnog ciklusa (ako traje duže ili manje od 24-36 dana). Na primer, sa sindromom policističnih jajnika, kašnjenje može biti od 3 do 40 dana. To obično ne izaziva nikakvu zabrinutost kod devojke: ništa ne boli, menstruacije dolaze ređe - to je dobro. U ovoj pozadini, planiranje trudnoće je najčešće besmisleno, jer ovulacija možda uopšte neće doći. U ovom slučaju, odmah treba da odete kod lekara.

Veoma neprijatne senzacije tokom seksualnog odnosa, izuzetno bolni menstruacije, smeđi neprijatan iscedak pre i posle menstruacije mogu biti znak endometrioze, koja utiče i na trudnoću. Ponovljene infekcije (posebno hlamidija i gonoreja) u prošlosti mogu da vas spreče da zatrudnite prirodnim putem. Ako je abortus bio pre tri-četiri godine, a ima ih ukupno dve-tri, onda je to faktor rizika za nastanak endometrioze (zapaljenja endometrijuma), koji može da spreči implantaciju embriona. U svim ovim slučajevima, žena koja planira trudnoću ne treba samo da se podvrgne rutinskom pregledu kod ginekologa: ona mora da kaže lekaru o uznemirujućim simptomima ili istoriji abortusa kako bi lekar mogao da obavi dodatni pregled.

8. Bez samolečenja
Pre nego što pokušate da zatrudnite, potrebno je da odete kod ginekologa kako biste se podvrgli minimalnom pregledu kako biste isključili zarazne bolesti koje mogu naknadno uticati na fetus. Naravno, ako žena dođe kod lekara u prvom tromesečju, biće joj urađena sva ova ispitivanja. Ali ispravljanje pronađenih bolesti može biti komplikovano, jer se neki lekovi ne mogu uzimati u prvom tromesečju.

Ni u kom slučaju ne biste trebali sami prepisivati lekove. Ovo može, na primer, dovesti do toga da se nelečena zarazna bolest razvije iz akutne u hroničnu. A pošto je u takvoj pozadini nepoželjno zatrudneti, moraćete da se podvrgnete dugom i upornom lečenju pod nadzorom lekara. U slučaju neplodnosti, neophodno je posmatranje u specijalizovanoj klinici.

Napomena: Za zdravui i uspešnu trudnoću važno je obavljati redovne ginekoliške preglede. Ukoliko do trudnoće ne dođe nakon godinu dana pokušavanja, potrebno je da obadva partnera urade određene testove i analize.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

REDAK FENOMEN! Helena i Dunja su bliznakinje, a rođene sa tri nedelje razmaka (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija