Može biti uzrokovano nepovoljnim položajem bebe u materici. Međutim, možete ga prevazići tako što ćete isprobati različite metode - kao što je čekanje neko vreme pre guranja, promena položaja, hidroterapija ili ručna redukcija. 

Šta je cervikalna usna?

Grlić materice se nalazi na vrhu vagine i deo je materice. Međutim, ona se sastoji od različite vrste tkiva i prisutna je u donjem delu materice, protežući se do vrha vagine. Tokom porođaja, mišići u materici počinju da se skupljaju, skraćujući i povlačeći grlić materice. Kako kontrakcije napreduju, one postaju tanke, a grlić materice se potpuno širi. Kako se grlić materice širi, beba se rotira i spušta kroz karlicu. Nakon proširenja, grlić materice se ravnomerno povlači. Ponekad se deo grlića materice, obično prednja usna grlića materice, neće povući, što dovodi do cervikalne usne. Prednja usna grlića materice je ona koja je bliža stidnoj kosti i sprečava prolazak bebe. Prema tome, cervikalna usna nastaje kada se grlić materice uhvati između karlice i bebine glave, ometajući porođaj.

Uzroci cervikalne usne

Ne postoji definitivan razlog za uzrok cervikalne usne. Međutim, postoje mnoge teorije o njegovim stvarnim uzrocima, od kojih neke uključuju:

Anatomija – Stručnjaci veruju da je cervikalna usna uobičajena kod većine žena zbog njihove anatomije. Dilatacija grlića materice se dešava eliptično, a ne ravnomerno kružno, od pozadi ka napred. Kada porođaj počne, grlić materice pokazuje prema zadnjem delu vagine, a proširenje se nastavlja; otvara se napred. Stoga se kraj grlića materice pomera u stranu i postaje prednji deo. Ova prednja usna obično ostaje neprimećena osim ako žena nema pregled grlića materice. Ako se cervikalna usna nalazi na zadnjoj usni, skoro je nemoguće otkriti je.

Položaj bebine glave – Beba se kreće kroz karlicu tokom dilatacije. Ako beba uđe u obod karlice sa leđima u liniji sa majčinim stomakom, grlić materice će se proširiti u krug. Ako beba uđe u obod karlice sa leđima u liniji sa leđima majke, stvoriće neujednačen grlić materice. Neke žene veruju da je cervikalna usna uzrokovana neujednačenim pritiskom na glavu bebe.

Guranje prerano – Neki veruju da prerano guranje bebe može da izazove cervikalne usne. Tokom porođaja, žena mora da gurne bebu iz svog proširenog grlića materice, a osećaj guranja dolazi kada bebina glava pritisne određene nerve na dnu karlice. Prema tome, guranje nije povezano sa proširenjem grlića materice. Međutim, ako žena pritisne pre nego što se grlić materice potpuno proširi, to može dovesti do cervikalne usne. Zbog toga, kada počne da oseća guranje, lekar će proveriti koliko se njen grlić materice proširio kako bi mogla da izbegne oštećenje grlića materice ranim guranjem. Međutim, ne postoje ubedljivi dokazi za to.

Kako to može uticati na porođaj?

Cervikalna usna može ometati porođaj jer sprečava da se beba izgura bez prepreka. Prva faza porođaja je proširenje grlića materice. Prva faza je završena kada je grlić materice potpuno proširen, a druga faza, koja je faza guranja, može početi. Ovo se naziva aktivna faza. Obe faze traju određeno vreme, a kada telo ne napreduje u ovim fazama, potrebna je intervencija. Prvo se radi cervikalni ili vaginalni pregled, a ako se uoči cervikalna usna tokom porođaja, od žene se obično traži da prestane da gura neko vreme. Ovo može biti bolno jer mora da se bori protiv instinkta svog tela da gura. Mogu joj se dati lekovi ili joj se pomoći pri porođaju, u rasponu od vakuuma do carskog reza .

Postoji mnogo postupaka koje treba preduzeti ako imate cervikalnu usnu tokom porođaja:

1. Sačekajte pre guranja

Strpljenje je neophodno, a ponekad će vas lekar, babica ili dula zamoliti da sačekate da vidite da li će se cervikalna usna sama rešiti. Ponekad je usna uzrokovana zbog toga što je bebina glava u pogrešnom položaju, a kada se pomeri u bolji položaj, porođaj će se nastaviti. Takođe bi trebalo da dozvolite da se grlić materice potpuno raširi pre nego što počnete da gurate, čak i ako imate osećaj guranja i želite da se oslobodite bolnih kontrakcija.

2. Promenite pozicije

Promenite položaj u nešto što će ukloniti pritisak sa vašeg grlića materice ili rotirati bebu ako je u nepovoljnom položaju. Možete ići na rukama i kolenima, nagnuti se napred, približiti kolena grudima ili ležati na boku. Ovi položaji će takođe pomoći vašoj bebi da se okrene u optimalniji položaj za porođaj.

3. Hidroterapija

Kadica sa vodom može vam pomoći da se osećate opuštenije i bez težine. Lebdenje na leđima smanjuje pritisak iz grlića materice. Ovo će vam pomoći da se oslobodite bola dok čekate da se grlić materice proširi. Možete čak da koristite i tuš, ali to nije tako opuštajuće kao bazen ili kada.

4. Guranje

Izuzetno je bolno boriti se protiv nagona tela za guranjem, a ako primetite da vaše telo gura spontano, nećete moći da ga zaustavite. U tom slučaju, prepustite se nagonu vašeg tela da gura jer će borba protiv njega izazvati samo još više bola, a onda će biti potrebe za intervencijama. Ako otkrijete da postoji bolna senzacija iznad vaše stidne kosti svaki put kada imate kontrakciju, to znači da se cervikalna usna stisne o kost i možete zauzeti položaj koji će ublažiti pritisak sa grlića materice ili izvršiti pritisak do područja iznad vaše stidne kosti.

5. Hodanje

Dugi koraci kada imate kontrakcije mogu pomoći da se pomeri cervikalna usna. Međutim, ovo može biti izuzetno bolno, tako da je bolje potražiti pomoć od nekoga dok hodate. Ako ne možete da hodate, podignite nogu jednu po jednu, a zatim čučnite .

6. Ručna pomoć

Ponekad gore pomenute opcije mogu da potraju predugo, a bol može biti previše jak da bi se mogao nositi sa njim. Zatim možete zamoliti doktora da ručno ukloni usnu. Lekar može da obavi vaginalni pregled, a zatim nasilno pomeri grlić materice preko bebine glave kako bi lakše sišla. Biće potrebno više od jedne kontrakcije da se beba spusti, ali vaš lekar ili babica mogu da potpomognu vaše napore guranja. Iako je ovo prilično bolno, efikasno je i brzo.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily