Da li je kasna trudnoća toliko rizična? Da li su deca iz kasnijih trudnoća drugačija? Hajde da razumemo mitove i činjenice o kasnom porođaju.

Kasno majčinstvo je postlao uobičajena pojava. Međutim, za njega se vezuju razni mitovi i predrasude. Evo šta je tačno, a šta netačno, koje ste prednosti i mane:

1. Teže je zatrudneti posle 30 nego sa 20 godina - Strogo govoreći, ovo je tačno: sa godinama se broj ovulacija smanjuje, a jajne ćelije se ne oslobađaju u svakom ciklusu. Međutim, period plodnosti je individualni parametar. Neki ljudi dostižu menopauzu sa 40 godina, dok drugi mogu da zatrudne sa 50 godina.

2. Trudnoća sa godinama postaje sve teža. Nemoguće je sa sigurnošću reći da će se buduća majka sa 40 godina definitivno osećati gore nego sa 20. Nijedna trudnoća nije kao druga, i može biti mnogo zamki. Jedino u šta se ne može sumnjati jeste da se godinama povećava rizik od raznih oboljenja i tegobe koje će se svakako osetiti dok se čeka beba. Najčešći problemi tokom trudnoće u starijem dobu: hipertenzija, proširene vene, hemoroidi i drugi poremećaji kardiovaskularnog sistema, razne endokrine patologije, metabolički poremećaji, kao i bolesti zglobova i kičme.

3. Kasne trudnoće povećavaju rizik od razvoja bolesti kod fetusa. Nažalost, ova činjenica je naučno dokazana. Zaista, mnogo je veći rizik da ćete roditi bebu sa genetskom bolešću u 40. nego u 25. Međutim, ako pogledate statistiku, samo 3% dece rođene od majki starijih od 40 godina pati od Daunovog sindroma. Naravno, intrauterina hipoksija (u slučaju problema sa cirkulacijom kod buduće majke) i nedostatak određenih hranljivih materija mogu dovesti do različitih patologija - zato je toliko važno da trudnice vode zdrav način života i da na vreme posete ginekologa.

4. Kasno majčinstvo je povezano sa težim porođajem - Pored bolesti koje se javljaju tokom trudnoće, mladu majku mogu uznemiriti i problemi koji se javljaju nakon rođenja bebe. Tako su zbog smanjenja elastičnosti kože i mišića verovatne rupture tokom porođaja, a zbog starosnih promena na kostima mogući su bolovi u kičmi kada se nakon rođenja bebe središte gravitacija tela naglo se pomera. Hormonski problemi koji se javljaju tokom kasne trudnoće i porođaja su takođe česti.

5. Posle kasnog porođaja teško je vratiti se u formu. Ovo je pre mit. Da, naravno, sa godinama postaje sve teže ukloniti istegnutu kožu na stomaku i grudima. Ali možete se vratiti na prethodnu težinu u bilo kom uzrastu ako postavite takav cilj. Priče da je gojaznost posle porođaja isključivo posledica hormonalnih promena nisu ništa drugo do izgovor za majke koje ne žele da se ni u čemu ograničavaju. Ako ne govorimo o nekoj ozbiljnoj patologiji koja je povezana sa gojenjem, fizička aktivnost, pravilna ishrana i zdrav način života čine čuda!

6. Trudnoća i porođaj u odraslom dobu podmlađuju ženu. Psihički se podmlađuju. Zaista, mama se oseća punom snage, doživljava najprijatnije emocije i spremna je da se bori i menja svet. Nije tajna da se sa decom kao da se vraćamo u detinjstvo: knjige, igračke, kreativne aktivnosti. Sve ovo podiže vaše raspoloženje i čini da uživate u životu. Ali što se fizičkog stanja tiče, trudnoća i porođaj mogu poboljšati zdravlje samo u izuzetnim slučajevima. Na primer, neke majke imaju bolju kožu nakon porođaja, alergije ili čak bronhijalna astma nestaju, a nivo hormona se izjednačava. U većini slučajeva, rođenje bebe ili na bilo koji način ne utiče na zdravlje, ili i dalje iscrpljuje telo u ovoj ili drugoj meri.

7. Majčinstvo bliže 40 je mudro i svesno. Psiholozi kažu da su moderne žene spremne za majčinstvo ne ranije od 32 godine. Zaista, ako buduća majka ima uspešnu karijeru, oseća se zaštićeno moralno i finansijski, čvrsto stoji na svojim nogama i svesno odluči da ima dete, sa velikim stepenom verovatnoće će mudro i strpljivo odgajati bebu. Iako ovde postoje izuzeci: u odraslom dobu ljude često muče strahovi da će se bebi nešto dogoditi, a neke majke su sklone depresiji i rođenje deteta doživljavaju kao početak sopstvene starosti.

8. Deca iz kasnije trudnoće su srećnija i talentovanija. Ovo je kontroverzna izjava, ali se ne može nazvati apsolutnim mitom. Činjenica je da su starije majke spremne da provode više vremena sa svojom decom od dvadesetogodišnjaka. Mirne duše se povlače iz posla, ne žure na žurke i nisu tužni što svi njihovi prijatelji žive aktivnim životom dok su primorani da ostanu kod kuće. Kao rezultat - više majčine brige, ljubavi i naklonosti, više edukativnih aktivnosti, šetnji i zajedničkog vremena. Zar ovo nije sreća za bebu?

Da sumiramo, vredi reći da danas, sa savremenim razvojem medicine i društva u celini, nema ništa loše u kasnoj trudnoći. Međutim, morate pristupiti sa punom ozbiljnošću: unapred proći neophodne preglede, poboljšati ishranu i san, pratiti svoje zdravlje. I dok čekate bebu, posetite blagovremeno ginekologa, uradite testove, podvrgnite se ultrazvuku i, opet, vodite zdrav način života. A ako iz nekog razloga namerno odlažete planiranje za dete, ne zaboravite da se konsultujete sa ginekologom najmanje jednom u šest meseci i pratite nivo hormona.

BONUS VIDEO: 

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)