Trudnoća je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima kod žena. Tokom tih devet meseci vaša se kičma mora prilagoditi kako bi podnela težinu materice i bebe.

Pojavljuje se kada rastuća materica menja središte gravitacije i na taj način stavlja veći napor na leđa i vi se pogrbljujete.

Stoga ne čudi da je bol u leđima jedna je od najčešćih trudničkih tegoba i javlja se kod 50 do 80 odsto žena u različitim fazama trudnoće. Postoje dve vrste bola u leđima tokom trudnoće.

Prva je bol u donjem delu leđa, a može se pojaviti u bilo kom trenutku trudnoće iako se kod većine žena prvi simptomi javljaju u 18 nedelji i postaju intenzivniji kako trudnoća napreduje.Treba naglasiti kako se ova bol obično spontano povlači tri meseca nakon porođaja, ali u nekim slučajevima postaje hronična.

Drugi tip bola je bol u karlici koja se pojačava s približavanjem porođaja, posebno od 36 do 38 nedelje trudnoće, kad se beba počinje spuštati. Bolovi u karlici tokom trudnoće mogu se proširiti na zadnjicu i sa donjeg na gornji deo karlice, a mogu se pojaviti i u obliku jutarnje ukočenosti.

Dakle, u ranijim nedeljama trudnoće hormonalne promene glavni su uzrok nastanka bola u leđima. U drugom i trećem tromesečju glavni uzrok bola u leđima je mehanički stres na kičmu nastao zbog težine ploda u stomaku i dodatne telesne mase koju mišićno-koštani sastav podnosi.

Ginekolozi su objasnili nekoliko uzroka bola koje se javljaju u razdoblju rane trudnoće:

- istezanje ligamenata materice, koje žena katkada oseti kao nejasne bolne manifestacije koje se javljaju povremeno

- upale mokraćnih puteva, pogotovo pijelonefritis; u ovu kategoriju međutim, retka je pojava bola bez povišene telesne temperature

- pritisak na korene izlaznih živaca; ovo je ipak kasnija manifestacija, ali se katkada javlja i u ranijem stadijumu trudnoće reumatske ili neurohirurške bolesti i poremećaji; to su bolovi koji su trajni, a uzrokuje ih prolaps diska kičme, određene anomalije razvoja kičme.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica spava

Kada potražiti pomoć lekara?

Bol u leđima najčešće je dobroćudnog karaktera, ali prisutnost određenih simptoma može biti znak ozbiljnijih bolesti. Odmah se javite lekaru ako osetite sledeće simptome: bol u leđima praćena povišenom telesnom temperaturom jaka bol koja se širi u noge zadržavanje ili nemogućnost zadržavanja mokraće ili stolice, slabost ili utrnulost nogu ili nekog drugog dela tela.

Kako olakšati bol?

Ovo su šest saveta za rešavanje bolova u leđima:

1. Poduprite se

Kada ležite na leđima, poduprite se jastucima. Ako ležite na boku, između butina postavite jedan jastuk, a drugi ispod kolena. Na taj način ćete sprečiti istezanje leđa.

2. Ugrejte se

Ako osetite bol u leđima, na bolno mesto postavite termofor ili topli oblog - osetićete olakšanje.

3. Pripazite na pravilan položaj spavanja

Najoptimalniji položaj za spavanje je na levom boku. Poželjno je staviti jastuk između nogu kako bi se zadržala neutralna pozicija kičme.

4. Vežbajte

Leđni mišići pružaju potporu kičmi, stoga je važno da su oni razvijeni i aktivni. Da biste ojačali mišiće leđa, zatežite mišiće bedara i stomaka, istim pokretima kao kada biste pokušali da navučete tesne farmerke. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pazeći da ravnomerno dišete (nemojte zaustavljate dah!). Ponovite ovu vežbu dva-tri puta tokom dana.

5. Čučnite i ne savijajte leđa

Nikada nemojte se savijati iz struka da biste nešto podigli sa poda. Umesto toga, ispravljenih leđa, spustite se u čučanj.

6. Uzmite lek protiv bolova

Ako ništa od navedenih metoda ne ublaži bol, popite paracetamol. Samo oprez: nipošto ne smete prekoračiti dozvoljenu dozu za trudnice.

7. Fizikalna terapija

Ukoliko vas bol u leđima ograničava u svakodnevnim aktivnostima, a nijedna od prethodno spomenutih metoda ne pomaže, obratite se za pomoć stručnjaka koji ima iskustva u radu s trudnicama.

8. Isprobajte alternativne metode

Kao što su akupunktura, osteopatija ili kiropraktika, mogu biti vrlo učinkovite u rešavanju problema bolova u leđima.

(Yumama)