Trudnoća je neverovatan period u životu svake žene. Ovo je period uznemirenog čekanja sastanka sa bebom i brige da li je sve u redu sa bebinim zdravljem. U telu buduće majke dešavaju se razne promene, pa se trudnoća sa pravom zove "drugo stanje".

Većina budućih majki tokom trudnoće na ovaj ili onaj način suočava se sa promenama na fizičkom i psihičkom nivou. Ovo je sasvim normalno: telo se ozbiljno menja, metabolizam se obnavlja, hormonska pozadina fluktuira. Ali većina zdravstvenih problema budućih majki nije opasna, neprijatna brzo prolaze i ne štete ni samoj ženi, a ni njenom detetu.

Ali postoje situacije kada promene u telu izazivaju ozbiljnija stanja, kada se svakako treba obratiti lekaru. U suprotnom, mogu dovesti do opasnih posledica. Denis Bani, akušer-ginekolog objasnio je sa koje se 3 stvari suočavaju trudnice.

1. Najčešći problem je toksikoza

Toksikoza u prvom tromesečju je vrlo česta bolest poznata gotovo svim trudnicama. Najčešće se manifestuje mučninom, povraćanjem i slabošću. Percepcija ukusa i mirisa buduće majke se menja, zbog čega njen apetit često nestaje ili naglo opada.

To dovodi do gubitka težine i značajnog pogoršanja opšteg blagostanja. Tačni uzroci ovog stanja nisu u potpunosti shvaćeni. Postoji pretpostavka da je ovo reakcija ženskog tela na trofoblast - membranu iz koje se razvija placenta, hraneći bebu. Za telo je ovo novi strani objekat, jer tako reaguje.

"Manifestacije rane toksikoze primećuju se u približno svakoj trećoj trudnoći. Mučnina i povraćanje se obično javljaju ne više od 2-3 puta dnevno. U 90% slučajeva to se smatra normalnim znakom trudnoće", objašnjava doktor.

Ako toksikoza bukvalno uznemirava, povraćanje postaje svakodnevno, učestalo, apetit pati i težina je u velikoj meri smanjena, treba potražiti pomoć od ginekologa. U suprotnom može doći do komplikacija tokom trudnoće, dehidracije i problema sa varenjem.

2. Ako postoji opasnost od prekida trudnoće

Još jedan problem koji se često javlja u ranim fazama, a ponekad i kasnije, nakon 12-14 nedelja, jeste rizik od pobačaja. Glavni simptomi su bol u donjem delu stomaka i donjem delu leđa, kao i krvarenje. Stanje se može razviti u pozadini teškog stresa i prekomerne fizičke aktivnosti, hormonskog disbalansa ili raznih bolesti.

Ishod ove dijagnoze zavisi od trajanja trudnoće i starosti pacijenta. U posebnoj rizičnoj grupi su žene starije od 35 godina, pacijenti sa endokrinim oboljenjima i negativnim Rh faktorom. Stanje je zastrašujuće, ali statistika je utešna: verovatnoća povoljne prognoze uz blagovremenu posetu lekaru je 85%, napominje Denis Bani.

3. Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je takođe prilično čest kod trudnica. Ovo je privremeno povećanje šećera u krvi koje se obično povlači nakon porođaja. Stanje se razvija usled povećanja nivoa određenih hormona, oni ne dozvoljavaju ćelijama da normalno obrađuju glukozu i kao rezultat toga ona ostaje u krvnoj plazmi.

Ako se žena malo kreće, jede visokokaloričnu hranu i dobija prekomernu težinu, situacija se može pogoršati. Ovo je moguće čak i kod zdravih žena. Simptomi gestacionog dijabetesa su suptilni i lako se zamenjuju sa normalnim simptomima trudnoće: često mokrenje, umor, slabije pamćenje. Da bi se identifikovala patologija, svim trudnicama se propisuje krvni test za glukozu i test tolerancije glukoze.

Ako su rezultati nepovoljni, lekar će dati preporuke, čija će implementacija osigurati normalan tok trudnoće. "Obično je ovo dijeta, umereno vežbanje i samokontrola šećera pomoću glukometra. U skladu sa preporukama, žena može da podnese i rodi zdravo dete bez ikakvih problema", rekao je ginekolog.

Slušajte sebe!

Tokom trudnoće, važno je pažljivo slušati svoja osećanja. Kod prvih simptoma toksikoze, gestacionog dijabetes ili pretnje pobačaja, trebalo bi da se obratite lekaru. Ovo će zaštititi nerođeno dete i omogućiti ženi da održi svoje zdravlje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija