Problemi sa ovulacijom mogu nastati usled raznih problema u organizmu.

Poremećaj ovulacije najčešće nastaje zbog poremećaja u radu žlezda koje kontrolišu ciklus ili disfunkcije jajnika. Mnoge žene se nađu u ćorsokaku kada dođu u ovu situaciju. Ciklusi nisu redovni, ovulacije takođe, što ženama otežava začeće.

Lekari koriste nekoliko metoda, kao što su - ultrasonografija, testovi krvi ili urina kako bi utvrdili da li postoji problem sa ovulacijom. Koriste i lekove kako bi regulisali rad hormona. Važno je istaći da ti lekovi ne dovode do trudnoće, već oni stimulišu ovulaciju, kako biste lakše pratili plodne dane.

Zašto dolazi do problema sa ovulacijom

Reprodukciju kontroliše sistem koji uključuje hipotalamus (područje mozga), hipofizu, jajnike i druge žlezde, poput nadbubrežne i štitaste. Problemi sa ovulacijom nastaju kada dođe do disbalansa jednog dela ovog sistema.

Na primer, hipotalamus možda neće lučiti gonadotropin-oslobađajući hormon. On stimuliše hipofizu da proizvodi hormone koji podstiču jajnike i ovulaciju (luteinizirajući hormon i folikulostimulirajući hormon). Hipofiza može proizvesti premalo luteinizirajućeg hormona, a jajnici mogu proizvesti premalo estrogena. Hipofiza može proizvesti previše prolaktina, hormona koji stimuliše proizvodnju mleka.

Visok nivo prolaktina može rezultirati niskim nivoom hormona koji stimulišu ovulaciju. Nivo prolaktina može biti visok i usled tumora hipofize, koji je gotovo uvek nekancerogen.

Poremećaj ostalih žlezda

Na primer, nadbubrežne žlezde mogu prekomerno proizvoditi muške hormone (kao što je testosteron), ili štitaste žlezde mogu prekomerno ili premalo proizvesti tiroidne hormone. Ovi hormoni pomažu u održavanju ravnoteže hipofize i jajnika.

Problemi sa ovulacijom mogu biti posledica mnogih poremećaja

Najčešći uzrok neredovne ovulacije je sindrom policističnih jajnika, koji se obično karakteriše prekomernom težinom i prekomernom proizvodnjom muških hormona od strane jajnika.

Ostali uzroci problema sa ovulacijom uključuju

- dijabetes

- gojaznost

- prekomerno vežbanje

- određeni lekovi (kao što su estrogeni, progestini i antidepresivi)

- nagli gubitak težine

- psihološki stres

Da li ovaj poremećaj znači neplodnost?

Problem ovulacije je često uzrok neplodnosti kod žena koje imaju neredovne menstruacije ili nemaju menstruaciju. Retko je problem ovulacije uzrok neplodnosti, ali ono ipak može izazvati određene komplikacije. Na primer, može se dogoditi da žena nema predmenstrualne simptome (osetljivost dojke, otok stomaka, promene raspoloženja) i da je sam ciklus iznenadi. Takođe briga oko menstruacije je veoma važna, ne samo zbog potomstva, već i zbog celokupnog zdravlja žene. 

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)