Poznato je da je trudnoća nakon 35. godine često povezana sa raznim preprekama i rizicima, ali postoje i prednosti. Jedna od dobrih stvari otkrivena je istraživanjem koje je objavljeno u Journal of the American Geriatrics Society, gde su istraživači otkrili da trudnoća nakon 25. godine može povoljno da utiče na mozak majke, odnosno njeno pamćenje.

Studija je otkrila da žene imaju bolje pamćenje nakon menopauze ako su poslednju bebu rodile nakon 35. godine, koristile hormonske kontraceptive više od 10 godina ili su započele menstrualni ciklus pre 13. godine. Učesnici studije su testirani na verbalnu memoriju, pažnju i koncentraciju i vizuelnu percepciju.

Ovo je prva studija koja istražuje vezu između starosti u poslednjoj trudnoći, koja može biti marker kasnijeg porasta hormona povezanih sa trudnoćom, i kognitivne funkcije u kasnijem životu, rekla je Roksana Karim, vodeći autor studije i docent kliničke preventivne medicine.

"Na osnovu nalaza, sigurno ne bismo preporučili ženama da čekaju do 35. godine da se ostvare u ulozi majke, ali studija pruža snažne dokaze da postoji pozitivna povezanost između kasnijeg doba u poslednjoj trudnoći i spoznaje u kasnom životu.

Žene u postmenopauzi koje su imale poslednju trudnoću posle 35. godine imale su bolje verbalno pamćenje. One koje su prvu trudnoću imale sa 24 godine ili više imale su značajno bolju izvršnu funkciju, što uključuje kontrolu pažnje, radnu memoriju, rezonovanje i rešavanje problema.

Glavni hormoni u igri su estrogen i progesteron. U studijama na životinjama, estrogen ima blagotvoran uticaj na hemiju mozga, funkciju i strukturu; progesteron je povezan sa rastom i razvojem moždanog tkiva", rekla je Karim.

Istraživanje je sprovedeno na 830 žena koje su u proseku imale 60 godina. Podaci su prilagođeni starosti, rasi i etničkoj pripadnosti, prihodima i obrazovanju. Učesnici su dobili niz testova koji su uključivali procenu verbalnog pamćenja (sećanje na spisak reči ili prepričavanje priče nakon nekog ometanja), psihomotorne brzine, pažnje i koncentracije, planiranja, vizuelne percepcije i pamćenja.

Prethodna istraživanja su pokazala da mnoge žene doživljavaju pad mozga i pamćenja u godinama nakon menopauze. Čini se da je izlivanje estrogena i progesterona, posebno u kasnijem životu, korisno, rekla je Karim.

Trudnoća i hormoni

Studija je otkrila da su drugi reproduktivni događaji takođe važni za kasniju životnu spoznaju. Više vremena između prvog i poslednjeg perioda — duži reproduktivni život — pokazalo se dragocenim za izvršnu funkciju.

"Rani početak menstruacije znači da imate viši nivo ženskog polnog hormona koji proizvode jajnici", rekla je Karim. "Devojčice rano dobijaju optimalne nivoe, tako da je moguće da su njihove moždane strukture bolje razvijene u poređenju sa onima koje su kasnije izložene nivoima estrogena povezanim sa menstrualnim ciklusima. Upotreba pilule ili drugih hormonskih kontraceptiva tokom najmanje 10 godina bila je korisna za verbalno pamćenje i sposobnost kritičkog mišljenja. Oralni kontraceptivi održavaju i održavaju stabilan nivo polnih hormona u našem krvotoku", rekla je Karim.

Žene koje nisu izdržale trudnoću i one koje su rodile dvoje dece imale su bolje ukupne kognitivne sposobnosti, verbalno pamćenje i izvršnu funkciju u poređenju sa ženama koje su imale samo jednu dugoročnu trudnoću.

"Nalaz da je čak i nepotpuna trudnoća korisna bio je nov i iznenađujući", rekla je Vendi Mek, viši autor studije i profesor preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Keck. "Uopšteno govoreći, naši nalazi su intrigantni i podržani su drugim kliničkim studijama i studijama na životinjama."

Kod ljudi, međutim, prethodne studije su pokazale da postoji "trudnički mozak", što znači da su istraživači otkrili da trudnice imaju lošiju verbalnu memoriju, tečnost reči i učenje liste reči u poređenju sa ženama koje nisu trudne, piše USC Today.

"Problem je u tome što studije na ljudima nisu dugotrajno pratile žene", rekao je Mek. "Samo su gledali žene tokom trudnoće. Nismo sigurni da li možemo očekivati da ćemo u tom trenutku otkriti pozitivan efekat estrogena, jer mnoge telesne promene i psiho-socijalni stresori tokom trudnoće takođe mogu uticati na kognitivne i emocionalne funkcije žena."

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/T.A.S.)