Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNE STVARI SVI TREBA DA SE PRIDRŽAVAJU: Evo šta svaka mama treba da zna o hormonskom zdravlju

Zašto su hormoni presudni za zdravlje žene - oni imaju toliko važnih funkcija kojih treba da budemo svesni i da se na pravi način da brinemo o njima.

 žena.jpg Izvor: Shutterstock

Doktora Laura Lenihan objašnjava zašto su hormoni toliko važni i opisuje hormone kao 'hemijske glasnike koji trče po telu”, za portal everymum.ie. „Razmišljajte o hormonima kao o vojsci vašeg tela. Proizvode ih brojne žlezde i kontrolišu skoro sve funkcije u telu."

Ali da biste zaista razumeli šta se dešava u ženskom reproduktivnom sistemu i telu uopšte, važno je razumeti kako hormoni rade. Hormoni se proizvode u mozgu, ali i u drugim žlezdama kao što su jajnici ili nadbubrežne žlezde. Dr Lenihan opisuje hipofizu, žlezdu veličine graška koja se nalazi u dnu mozga, kao „glavnu žlezdu“. "To je slanje vojske koja upravlja svim ostalim funkcijama tela."

Hipofiza proizvodi dva hormona, hormon stimulacije folikula (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Folikuli u jajnicima proizvode estrogen i progesteron. To je interakcija između FSH, LH, estrogena i progesterona koja reguliše ženski reproduktivni sistem.

Kako dr Lenihan objašnjava, „FSH i LH koji se oslobađaju u pubertetu pokreću jajnike, a estrogen koji jajnici proizvode tada izaziva prvu menstruaciju. "A onda u završnoj fazi ženskog reproduktivnog životnog ciklusa; kada se približimo menopauzi, jajnici zapravo prestaju da reaguju na FSH i LH. I tako kako nivoi FSH rastu, nivoi našeg estrogena opadaju i to je ono što nam daje simptomi menopauze."

Drugi važni hormoni
Štitna žlezda je zaista važna žlezda u telu, jer kontroliše sav naš metabolizam, kaže dr Lenihan. „Kada je u pitanju plodnost, kao lekar opšte prakse, ako žena ima problema, to bi bila jedna od prvih stvari koje bih proverila jer bih želela da hormon koji stimuliše štitastu žlezdu bude na optimalnom nivou za plodnost“, objašnjava ona.

Glavni hormoni stresa su kortizol i adrenalin. „Ako biste imali višak adrenalina, to bi bilo kao da ste sve vreme u 'borbi ili begu' sa simptomima kao što su ubrzani rad srca, znojavi dlanovi, stalna napetost. Ovo se može dogoditi ako vodite veoma stresan način života. Ako se kortizol oslobađa u visokim nivoima, pokazalo se da utiče na ženski reproduktivni sistem, iako nije u potpunosti dokazano kako i zašto se to dešava. Dakle, to je zaista dobar ekosistem između žlezda i hormona koji rade ako je njihov nivo optimalan, u pravo vreme, govoreći jedni drugima šta treba da se radi.

Šta možemo da uradimo da pokušamo da dovedemo naše hormone do tog optimalnog nivoa?
Nema brzog rešenja, savetuje dr Lenihan. „Zdrav, uravnotežen način života svakako pomaže. Ključno je da spavate osam sati noću, jedete zdravu, raznovrsnu ishranu. Održavanje nivoa stresa na niskom nivou igra ključnu ulogu. Vežbanje je od suštinskog značaja, jer proizvodi endorfine, koji su poznati kao hormoni sreće."

Ako želite da vaš estrogen i progesteron dobro funkcionišu, morate da isključite svoj kortizol podizanjem endorfina. „Pokazalo se da aktivnosti kao što je joga zapravo povećavaju nivoe endorfina i pomažu telu da ublaži stres na taj način. Savet koji dajem svojim pacijentima jeste umerenost. Radite stvari zbog kojih se osećate bolje.”

Telu je potrebno vreme da se prilagodi hormonima u kontraceptivnim pilulama. Kontracepcijske pilule oponašaju stanje trudnoće, a neke žene i dalje mogu imati određene simptome. Ako uzimate kontracepcijske pilule i osećate da ne funkcioniše dobro, važno je da se vratite svom lekaru i razgovarate sa njim o tome.

Kako se hormoni menjaju i razvijaju kako starimo?
Nivoi dominantnih hormona estrogena i progesterona ostaju relativno stabilni tokom reporduktivne faze života. Menopauza počinje kada vaši hormoni prestanu da proizvode estrogen. Ali u stvari, žena može da doživi perimenopauzu neko vreme pre toga. "Menopauza počinje godinu dana nakon vaše poslednje menstruacije. Nedostatak estrogena uzrokuje mnoge probleme u menopauzi i može izazvati fizičke simptome, kao i samo reproduktivne promene

„Upoznajte svoje telo. Otkrijte šta je za vas normalno, kakvi su vaši ciklusi i kakvi bi trebalo da budu. A ako osetite bilo kakve abnormalnosti, uđite i razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse. Postoji mnoštvo opcija za kontracepciju – hormonalnih i nehormonskih, i postoji mnogo toga što možemo da uradimo i što vam može pomoći. Pokušajte da živite dobro i uravnoteženo koliko god možete“, savetuje doktorka.

BONUS VIDEO

Pogledajte

02:33
VEĆ NEKOLIKO GODINA SE BORI ZA POTOMSTVO: Goca Tržan progovorila o vantelesnoj oplodnji tokom pandemije (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica