Tokom trudnoće zaista dolazi do opadanja kognitivnih funkcija u različitim i udaljenim delovima mozga, prenosi sajt Baby Center, a kao najčešći primer mame navode to da u trudnoći nisu mogle lako da se sete sete nekih sitnica.

Ipak, rezultati do kojih su naučnici došli 2002. godine, u okviru istraživanja londonske bolnice "Hamersmit", zapanjujući su i za najzaboravnije trudnice. Naime, studijom u kojoj je učestvovalo devet žena utvrđeno je da u trudnoći dolazi do promene veličine mozga!

U različitim fazama trudnoće, učesnicima ovog naučnog istraživanja merena je zapremina mozga, a rezultati su pokazali da se mozak trudnica smanjuje za 2-8 procenata. Dakle, kada se uzme u obzir da dolazi do smanjenja zapremine, nije neobično što kognitivne funkcije blago opadaju, odnosno što se pojavljuje "trudnički mozak".

Kako su autorka istraživanja Anđela Oatridž i njeni saradnici istakli, 24 nedelje nakon porođaja, mozak je ponovo normalne zapremine.

Ipak, ostaje pitanje zbog čega se to dešava. Naučnici kao moguće uzroke navode promene nivoa hormona, nesanicu i česte mučnine. Uz to, mnogi veruju da je reč o placebo efektu - društvo od nas očekuje slabije kognitivne funkcije u trudnoći, pa one zaista slabe.

Tu je i stanovište da se "trudnički mozak", ukoliko uopšte postoji, ispoljava zbog slabijeg unosa "hrane za mozak", koja je u trudnoći veoma važna. To se, pre svega, odnosi na Omega-3 masne kiseline, odnosno nedovoljno konzumiranje ribe.

Ipak, u ovoj studiji su ispitavanja vršena na malom uzorku - svega devet žena, podsećaju kritičari rada dr Oatridž.

Jeste li vi imali slične probleme dok ste nosile svoje bebe?