Postoje različiti razlozi zašto se žene odlučuju na abortus. Ponekad je to njihov izbor, a nekad je neophodno to uraditi iz medicinskih razloga, ali je činjenica da nijednoj trudnici to ne pada lako, pa je potrebno vreme da se oporavi i fizički i emotivno.

U Srbiji abortus može da se izvrši do desete nedelje trudnoće, dok je za prekid trudnoće od desete do 20. nedelje potrebno da odluku o tome donese konzilijum lekara određene zdravstvene ustanove. Abortus je u izuzetnim situacijama moguće izvršiti i nakon 20. nedelje, ali tada odluku o tome donosi etički odbor zdravstvene ustanove.

Koji god da je razlog za abortus, ono što malo žena zna je kako telo zapravo reaguje na ovu intervenciju, bilo da se izvede lekovima ili hirurški.

Treba imati na umu da su svaka procedura i situacija individualni, pa tako i sama reakcija tela nije ista kod svake žene, ali nije zgoreg znati neke opšte stvari koje možete da očekujete ukoliko se nađete u situaciji da želite ili morate da se podvrgnete abortusu.

PRVO TROMESEČJE

Hirurški abortus

Prekidom trudnoće u prvom tromesečju se smatra abortus izveden do 12. nedelje trudnoće. Najčešće se izvodi aspiracijskom kiretažom, odnosno hirurškom intervencijom.

Ovaj zahvat se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, stopa uspeha je 99 odsto, uglavnom se javlja samo blago krvarenje i nije potrebno ostajanje duže od nekoliko sati u bolnici nakon intervencije, piše parents.ru.

Moguće je da se posle ove intervencije jave malo jači grčevi, koji obično traju oko dva dana, a moguće je da se javi i krvarenje koje traje do dve nedelje. Takođe, moguće je da se i u naredna dva-tri dana od procedure i dalje osećaju simptomi trudnoće.

Medicinski abortus

Prekid trudnoće u prvom tromesečju takođe može da se izvrši i lekovima – u Srbiji se medicinski abortus može izvršiti samo do sedme nedelje trudnoće. Ovaj proces ne zahteva anesteziju niti operaciju, ali traje duže, zahteva više poseta lekaru i može da dovede do obilnijeg krvarenja.

Abortivne pilule treba uzimati strogo pod nadzorom ginekologa, a simptomi koji prate korišćenje ove pilule su uglavnom mučnina, povraćanje, groznica. U slučaju da je krvarenje jako – da u periodu od dva sata morate da upotrebite više od dva velika uloška – trebalo bi da se javite lekaru.

Uobičajeni simptomi trudnoće poput mučnine, povraćanja, malaksalosti, obično prestaju nakon tri dana, dok osećaj nadutih grudi može da potraje do deset dana. Može se desiti da nakon uzimanja pilule grudi budu čvrste i osetljive na dodir, pa čak i da iz njih curi tečnost, ali bi trebalo da se sve vrati u normalu za dva do tri dana.

DRUGO TROMESEČJE

Hirurški abortus

Abortusom u drugom tromesečju se smatra onaj koji je izveden između 13. i 22. nedelje trudnoće, ali kao što smo rekli, u Srbiji konzilijum mora da odobri prekid trudnoće od desete do 20. nedelje, dok onu još "stariju" trudnoću, preko 20. nedelje, mora da odobri etički odbor zdravstvene ustanove.

Dakle, postoje pravila zašto i kada se izvodi abortus u ovom delu trudnoće, a kada se izvodi, to je obično hirurškom procedurom koja podrazumeva dilataciju i evakuaciju. Prvo se dakle širi grlić materice kako bi se smanjio rizik od povreda, a onda se fetus i placenta uklanjaju korišćenjem vakuuma i hirurških instrumenata.

Posle ove intervencije se uglavnom prepisuju antibiotici kako bi se smanjio rizik od infekcije, a uobičajeno je da se jave grčevi u stomaku u narednih dan-dva. Krvarenje može da potraje do dve nedelje, dok se simptomi trudnoće povlače posle dva do tri dana. Grudi mogu da budu nadute i bolne, ali bi i to trebalo da prođe za tri do četiri dana.

Medicinski abortus

Ova vrsta prekida trudnoće se ređe izvodi u drugom tromesečju, a koristi se kombinacija dva leka koji se uzimaju pod strogom kontrolom lekara. Medicinski abortus u drugom tromesečju može da potraje do 24 sata, a lekovi koji se uzimaju mogu da izazovu mučninu, groznicu, povraćanje, dijareju.

Pošto lekar strogo prati ceo proces, uglavnom se brzo primeti znaci bilo kakvih komplikacija, a statistika pokazuje da je komplikacija koja se najčešće dešava je ostajanje placente u telu. Takođe, može da se javi i obilnije krvarenje koje se prepoznaje po tome što vam je za dva sata potrebno više od dva velika uloška.

Simptomi trudnoće nestaju posle nekoliko dana, bol u grudima ne bi trebalo da traje duže od deset dana i uglavnom se vrate u pređašnju veličinu posle tri do četiri dana.

BONUS VIDEO:

ZAPANJUJUĆA ČINJENICA O ŽENAMA KOJE SE ODLUČE NA ABORTUS! Dr Milošević otkrio šta je saznao i šta je potrebno za drugačiji ishod Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)