Nije nimalo lako kada, posle tolike radosti zbog pozitivnog testa, ipak morate trudnoću da prekinete. To je sa emotivne strane veoma teško, a ni samo iskustvo abortusa na koji morate da idete nije nimalo jednostavno.

Šta sve možete osećati posle abortusa?

Ne paničite, jer su neki simptomi potpuno normalni. Grčevi poput menstrualnih su česti tokom tog prvog perioda i ne treba da se brinete. Grudi vam mogu ostati čvrste i bolne, a može se javiti i mučnina i umor.

Nije isključeno da ćete osetiti i neželjena dejstva anestezije, poput drhtavice, zamućenog vida, glavobolje, nesvestice. Sve bi to trebalo da prođe u roku od 24 sata od procedure.

Koji su ozbiljniji problemi posle abortusa?

  • Jako krvarenje koje traje duže od 2 nedelje
  • Jak bol u karlici i abdomenu
  • Temperatura preko 38 koja traje duže od 4 sata
  • Krvavi ugrušci koji su veći od loptice za golf

Neki simptomi mogu pokazati da je abortus neuspeo

  • Nemate baš nikakvo krvarenje
  • Imate simptome trudnoće koji traju i dve nedelje posle procedure
  • Ne dobijate menstruaciju ni posle 6 nedelja od procedure

Kako treba da se brinete o sebi?

1. Fizički oporavak

Neophodno je da se odmarate. Nemojte koristiti tampone, jer postoji veća šansa od infekcije u tom periodu. Sačekajte sa vežbanjem i seksualnim odnosima nekoliko dana. Tople kupke ili obloge vam mogu prijati ako imate grčeve.

Umesto jakih vežbi, radije birajte nešto lagano, poput joge. 

Možete nežno masirati stomak nekim uljem. Ako uspostavite ovakvu rutinu, oslobodićete se bolova koje osećate.

2. Emotivni oporavak

Svaka emocija koju osećate je u redu i ne treba nimalo da se osuđujete, ma šta osetile. Tuga, bol, možda i neka vrsta olakšanja, razne emocije će se javiti. Nemojte se kriviti ni ako posle par nedelja počnete da plačete ili vam bude teško. To je normalno, jer je abortus gubitak.

Bilo bi dobro da imate nekog sa kim možete da razgovarate. Pored supruga, koji je takođe prošao kroz gubitak, bilo bi dobro da uz sebe imate nekog iz porodice, prijatelje sa kojim ćete moći da pričate. Ukoliko mislite da vam je potrebna pomoć stručnjaka, nemojte se stideti. To je normalno i biće vam lakše kada razgovarate.

Nemojte se nikada porediti sa drugima. Vaše iskustvo je samo vaše i ne bi trebalo da ga posmatrate u odnosu na druge i njihova iskustva.

Dajte sebi vremena, jer je potrebno da prođe. Od osobe do osobe zavisi kada će biti bolje i kada će se oporaviti. Pustite da ide prirodno i nemojte se forsirati ukoliko vam je potrebno da odtugujete.

izvor: yumama