Prvi simptomi trudnoće mogu biti veoma raznovrsni i lako se mogu pomešati sa simptomima nekih stanja ili drugih normalnih pojava koje se javljaju u našem telu (kao što je "predmenstrualni sindrom").

Kada počinjete da osećate da ste trudni

Istraživanja na terenu su pokazala, više puta, da se prvi znaci trudnoće mogu pojaviti kod svakoga u veoma različito vreme. Ako se kod nekih žena simptomi trudnoće mogu javiti nedelju ili dve nakon začeća, kod drugih se mogu osetiti nakon nekoliko meseci trudnoće.

U nedavnoj studiji, od grupe od 136 žena (koje je potvrđeno da su trudne) zatraženo je da napišu kako su se osećale:

• 50% imale su simptome trudnoće od pete nedelje trudnoće
• 70% njih je imalo simptome nakon 6 nedelja
• 90% njih je počelo da ima simptome od osme nedelje

Sigurno ste se često pitali koliko će vam vremena trebati da počnete da osećate simptome trudnoće. Morate znati sledeće aspekte:

• Oplodnja jajne ćelije se dešava u jajovodima, ubrzo nakon ovulacije.
• Spermatozoidu će biti potrebno oko 24 sata da oplodi jajnu ćeliju.
• Jajna ćelija će tada "putovati" kroz jajovod oko 3-4 dana, dok se ne fiksira u materici.
• "Hormon trudnoće" (humani horionski gonadotropin, ili hCG) se pojavljuje u vašoj krvi odmah nakon začeća, ali se neće otkriti na testovima trudnoće dok se oplođeno jaje ne implantira u matericu. U stvari, najranije trudnoća koja se može detektovati testom je oko 9-10 dana nakon implantacije oplođenog jajeta u matericu.

Neke žene mogu imati prve znake trudnoće i pre nego što se jajna ćelija fiksira u matericu, a druge tek posle.

Šta možete da osetite kada zatrudnite:

Kao što je ranije rečeno, simptomi trudnoće mogu se pojaviti u različitim vremenima i mogu se manifestovati veoma različito. Među najpoznatijim simptomima koje ćete osetiti kada zatrudnite su:

Nelagodnost u dojkama -Tkivo dojke je posebno osetljivo na hormonske promene . Kada progesteron i hCG postanu aktivniji sa fiksacijom oplođenog jajeta u materici, protok krvi će se povećati. Ova pojava će dovesti do povećanja obima tkiva dojke, što će dovesti do pojave osećaja nelagodnosti u dojkama (kao što je osećaj "teških grudi").

Pojava grčeva, sličnih onima kod "predmenstrualnog sindroma" - Iako smo u iskušenju da grčeve povežemo sa predmenstrualnim sindromom, stručnjaci nas upozoravaju da oni mogu biti
znak trudnoće. Oplođena jajna ćelija je stigla u matericu (a zidovi materice već počinju da se šire.) Ono što ih razlikuje od onih koje se javljaju tokom menstruacije je to što se obično javljaju ranije u menstrualnom ciklusu i mogu biti intenzivnije od onih.

Drugi simptomi trudnoće koji se mogu pomešati sa simptomima "predmenstrualnog sindroma":

Prvi simptomi trudnoće su veoma slični onima u predmenstrualnom periodu, ali mogu izgledati kao trudnoća. Evo onih koji mogu nagovestiti da ste trudni:

• Potreba za učestalim mokrenjem - Zbog hormonalnih promena, oko 6-8 nedelja nakon fiksiranja embriona u matericu, može se javiti ovaj simptom, ali da biste bili potpuno sigurni da nije u pitanju dijabetes ili bolest bubrega, obratite se lekaru.
• Nagle promene raspoloženja - Za ove manifestacije odgovorne su i hormonske fluktuacije. U slučaju trudnoće mogu biti intenzivnije od onih u predmenstrualnom periodu, češće od šeste nedelje trudnoće.
• Glavobolje i bolovi u leđima – Kada zatrudnite, osećaće se akutnije od onih koje ste imali u periodu pre menstruacije.
• Lako krvarenje - Oko 25% žena može doživeti blago krvarenje i periode koji su kraći nego obično, koji se javljaju otprilike u vreme kada se oplođeno jaje implantira u matericu. Dakle, ako primetite da su vam menstruacije manje obilne i drugačije nego inače, ozbiljno razmislite o mogućnosti trudnoće.
• Izraženije stanje umora - Ako osećate potrebu da se odmorite više nego inače i ako zaspite čak i tokom napornih aktivnosti, na primer na poslu ili tokom vežbanja, vrlo je moguće da se suočavate sa prvim simptomima trudnoće.
• Prisustvo mučnine - Čak i ako u početku nemate jutarnju mučninu ili averziju prema određenoj hrani i mirisima, možete osetiti blagi osećaj mučnine na mestima kao što su automobil, javni prevoz ili avion. Zato ne isključujte mogućnost da ste trudni i konsultujte se sa specijalistom!
Pojava averzije prema hrani - Hormonske fluktuacije mogu izazvati odbojnost prema hrani i mirisima. Dakle, ovo je jedan od najčešćih simptoma trudnoće.
• Poremećaji u varenju kao što su nadimanje ili zatvor - Možda ćete se osećati naduveno čim se embrion zakači za zidove materice, posebno zato što se hormoni menjaju i takođe mogu usporiti funkcionisanje digestivnog sistema. Što se tiče opstipacije, ovo je takođe povezano sa promenom hormonske aktivnosti (naročito zbog povećanja nivoa progesterona). Da biste to sprečili, pokušajte da se dovoljno hidrirate i vežbajte.
• Promena boje bradavica -Hormonske promene tokom trudnoće će uticati i na aktivnost melanocita (ćelija na nivou bradavica, odgovornih za njihovu boju). Dakle, vaše bradavice mogu biti tamnije nego obično. Ovaj simptom ćete najverovatnije primetiti oko desete nedelje trudnoće.
• Bol u leđima može biti jedan od onih simptoma koje osećate kada zatrudnite. A pojavljuju se i nakon što materica počne da menja svoju veličinu, sa fiksacijom oplođenog embriona.U nekim slučajevima mogu biti oštre i nalaze se u donjem delu leđa.

Nažalost, morate znati da većina gore navedenih simptoma ne ukazuje nužno na prisustvo trudnoće Oni mogu biti dokaz drugih stanja ili jednostavno pripremiti vaše telo za menstruaciju. Da biste eliminisali bilo koju od ovih mogućnosti, poželjno je da se obratite lekaru što je pre moguće. Ako je trudnoća potvrđena, možete da dobijete negu koju zaslužujete u najkraćem mogućem roku, a ako se ne potvrdi, možete biti upućeni na analize i testove koji će pokazati tačan uzrok simptoma koje imate.

Prvi znaci koje primetite kada ste trudni su:

Kašnjenje menstruacije je jedan od sigurnijih znakova trudnoće. Za žene sa nepravilnim ciklusom, to nije vidljiv simptom. S druge strane, ako imate redovan ciklus i menstruacija kasni više od 5-7 dana, preporučljivo je da uradite test na trudnoću.
Bolne i osetljive grudi: Kada zatrudnite, vaše grudi bole jer su progesteron i estrogen dva hormona odgovorna za promene u njima. Od prve 3 nedelje trudnoće, vaše grudi će se povećati, a bradavice će postati tamnije. Na taj način se vaše telo priprema za dojenje.
Povećanje bazalne temperature: primećeno više od 14 uzastopnih dana nakon ovulacije i dostiže do 37,1 ℃. Bazalna temperatura je najniža telesna vrednost zabeležena u poslednja 24 sata. Bazalna temperatura se mora meriti ujutru, pre ustajanja iz kreveta. Preporučuje se da se bazalna temperatura meri u isto vreme svakog jutra. Tokom ovulacije, bazalna temperatura se povećava za 0,5 ℃.
Promena mirisa: Mnogo ste osetljiviji na bilo koju aromu oko sebe. Bilo da vam je muka od mirisa koji nikada ranije niste ni osetili, ili neki drugi može izgledati privlačno, kada zatrudnite, moguće je proći kroz ovu promenu.
Bol u jajnicima: nemojte se iznenaditi ako vas jajnici bole kada zatrudnite. Ovo može biti znak da je jaje već implantirano u matericu. S druge strane, ako imate i druge simptome kao što su bol u predelu karlice, vaginalno krvarenje, vrtoglavica ili čak nesvestica, hitno idite na pregled. Ciste jajnika ili rupture jajnika su ozbiljne zdravstvene tegobe, čije se lečenje ne može odlagati.
Promena ukusa: javlja se u ređim slučajevima, ali kada zatrudnite možete osetiti metalni ukus u ustima. Ovo se pripisuje istim hormonskim promenama tokom rane trudnoće.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Deveti mesec trudnoće i 4 meseca posle porođaja TikTok/yelenaa.x