Tim istraživača sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrio je novu opasnost od zagađenja vazduha za trudnice. Ispostavilo se da život u ekološki nepovoljnom području može povećati rizik od gestacionog dijabetesa kod trudnica. Rezultati studije objavljeni su u The Lancet Regional Health Americas.

Gestacijski dijabetes se javlja tokom trudnoće i najčešće prolazi sam od sebe nakon porođaja. Međutim, za majku to može dovesti do hipertenzije i preeklampsije. Kod beeb se može odraziti kao povećana porođajna težina, povećana verovatnoća da će se roditi carskim rezom i povećan rizik od gojaznosti.

U studiji je učestvovalo 617 žena, od kojih je 60 razvilo gestacijski dijabetes tokom posmatranja. Medicinska dokumentacija pacijenata je upoređena sa podacima o kvalitetu ambijentalnog vazduha. Posebno su uzete u obzir zagađivači u saobraćaju: fine čestice PM 2,5 i PM 10, kao i azot dioksid.

Izloženost zagađivačima vazduha bila je povezana sa 5,7 procenata povećanim rizikom od gestacionog dijabetesa za PM 2,5; 8,9 odsto za PM 10 i 15 odsto za azot-dioksid.

Najjača povezanost je primećena kod žena koje su imale prenatalnu depresiju. Štaviše, na verovatnoću gestacionog dijabetesa nije uticalo čak ni dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu, već udisanje zagađujućih materija u relativno kratkom, ali značajnom periodu nakon začeća– od pet nedelja pre početka trudnoće i isto toliko posle, piše Lenta.ru.

Do sada nije utvrđen tačan mehanizam nastanka gestacionog dijabetesa usled izloženosti zagađenju vazduha. Međutim, jedna sugestija je da poremećeni metabolizam glukoze, upala i hormonske promene mogu doprineti.

Hipoteza je da zagađivači vazduha izazivaju oksidativni stres u disajnim putevima, što dovodi do hronične upale u celom telu sa iscrpljivanjem antioksidativne odbrane tokom vremena. Ovo remeti signalizaciju insulina i sprečava ćelije da normalno troše glukozu.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

DOKTORKA UPOZORAVA! DECA NE TREBA DA BUDU NAPOLJU KAD JE AEROZAGAĐENJE Kurir televizija