Gestacijski dijabetes je visok nivo šećera u krvi koji se razvija tokom trudnoće i obično nestaje nakon porođaja. Može se desiti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali je češći u drugom ili trećem trimestru.

Do njega dolazi kada vaše telo ne može da proizvede dovoljno insulina - hormona koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi kako bi zadovoljio vaše potrebe u trudnoći. Može uzrokovati probleme vama i vašoj bebi tokom trudnoće i nakon porođaja, ali rizici se smanjuju ako se stanje otkrije na vreme i kontroliše se.

Simptomi gestacionog dijabetesa

On obično ne izaziva nikakve simptome, i u većini slučajeva se otkriva tek kada se nivo šećera u krvi testira tokom dkrininga na gestacijski dijabetes.

Neke žene mogu razviti simptome ako im nivo šećera u krvi postane previsok, a to su:

  • Povećana žeđ
  • Češće potrebe za mokrenjem
  • Suva usta
  • Umor

Neki od simptoma su uobičajeni tokom trudnoće i nisu nužno znak gestacijskog dijabetesa. Ako osećate bilo koje simptome koji vas brinu, najbolje je da se obratite svom lekaru.

trudnica-spavanje.jpg
Shutterstock Umorna trudnica

Lečenje gestacijskog dijabetesa

Ukoliko otkrijete gestacijski dijabetes, najvažnije je da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom.

Nivo šećera u krvi može se smanjiti ishranom i uz vežbe. Međutim, ako te promene ne snize dovoljno nivo šećera u krvi, biće vam potrebni lekovi koje će vam lekar prepisati.

(Yumama)