Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visok pritisak u trudnoći

O tome kako hipertenzija utiče na trudnoću i koje situacije mogu biti opasne po trudnicu i bebu govori prim. mr sci. dr Dragoslav Lekić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak (hipertenzija) ukazuje da se u krvnim sudovima, i to konkretno u arterijama, povećao pritisak. Posledice mogu da budu manje ili teže, a mogu da zahvate pojedine organe, kao i samu posteljicu, i nerođenu bebu. Skoro je pravilo da, što je viši pritisak tokom trudnoće, time je veća opasnost za trudnicu i njenu bebu. Inače, vrednosti krvnog pritiska se izražavaju milimetrima živinog stuba, što se očitava na samom aparatu za merenje pritiska. Ukoliko pritisak ostane u granicama laganog ili umerenog povećanja, i ne dođe do pojave preeklampsije, onda je rizik mali. U ovu kategoriju spada većina trudnica sa povišenim pritiskom. U svakom slučaju, kontrola pritiska i belančevina u mokraći je izuzetno važna, da bi se na vreme otkrio bilo koji znak preeklampsije.

Kojesufiziološkeilinormalnevrednostipritiska?*Većinatrudnicaćeimatipritisakunutarvrednostiod140/90,štosesmatranormalnimilifiziološkimkrvnimpritiskom.*Laganopovišenkrvnipritisakjeizmeđunavedenihvrednostiivrednostiod149/99mmHg.*Umerenopovišenpritisakjeuvrednostimaod150/100i159/109.*Jakovisokpritisakjeod160/110panaviše.Pojedinetrudniceimajupovišenpritisakiprenegoštozatrudne,pasučestopodterapijom.Manjibrojtrudnicautokusametrudnoće,itopre20.nedeljegestacije,otkrijedaimapovišenkrvnipritisak.Problemisanovootkrivenimpritiskomsu,inače,učestalijiuprvojtrudnoći.


Koja je razlika između sistoličnog i dijastoličnog pritiska?

Kada srce pumpa, odnosno kontrahuje se i istiskuje krv u krvotok - to je sistola, i tada je pritisak viši. Obrnuto, kada se srce opušta i prima krv, znači puni se - to je dijastola, i tada je pritisak niži. Uzmimo primer da je pritisak 140/80. Veća vrednost - u ovom slučaju 140, predstavlja sistolični (sistolni) pritisak, dok manja - u ovom slučaju 80, predstavlja dijastolični (dijastolni) pritisak.

Dijastolni pritisak ne može da padne na nulu, zbog toga što su zidovi krvnih sudova prožeti mišićnim slojem, koji ne dopušta prekomerno rastezanje arterija.

Kakav je to preegzistirajući pritisak?

Prema dosadašnjim istraživanjima, ukoliko se otkrije hipertenzija pre 20. nedelje trudnoće, onda je verovatno postojala (egzistirala) i ranije, ali nije otkrivena

Koliko je česta hipertenzija kod trudnica?* Svaka deseta trudnica će imati problema sa pritiskom. * Svaka 20. će imati pritisak koji je postojao pre trudnoće. * Svaka 20. će imati gestacionu hipertenziju, koja se neće razviti u preeklampsiju. * Na svakih 100 trudnica, pet će imati preeklampsiju. * Eklampsija, kao najteži obik gestoza, javiće se kod jedne od 200 trudnica sa postojećom preeklampsijom

. To ukazuje na činjenicu da pojava pritiska pre 20. nedelje nije izazvana samom trudnoćom, već da se radi o hronično povećanom pritisku. Svaka dvadeseta trudnica će imati ovako povišen pritisak. Uzroci mogu da budu razni, a često i ne mogu da se utvrde. Postojanje hroničnog pritiska povećava rizik od pojave preeklampsije.

Kakve mere preduzeti ako imate hipertenziju?

Ukoliko ste već pod terapijom za povišen pritisak i planirate trudnoću, onda morate da se dogovorite sa vašim doktorom - koji vam je odredio terapiju, da eventualno promenite terapiju ako je na bazi inhibitora angiotenzina, antagonista angiotenzina II, takozvanim blokatorima angiotenzina ili diureticima. Svi oni mogu da utiču negativno na razvoj vaše bebe, pa je iz tog razloga neophodna njihova zamena.

Šta znači gestaciona hipertenzija?

Kod izvesnog broja trudnica se otkrije povišen pritisak koji je direktno vezan za samu trudnoću, odnosno njome izazvan. Takav pritisak se naziva gestaciona hipertenzija, a po pravilu se otkriva nakon 20. nedelje trudnoće. Ukoliko se na njega ne nadoveže preeklampsija, on spontano nestaje, i to najdalje šest nedelja nakon porođaja. Ova vrsta povišenog pritiska nije praćena povišenim proteinima (belančevinama) u mokraći. Znači, ako nema povišenih proteina u urinu, i ne dolazi do pojave preeklampsije, samo tada može da se govori o gestacionoj hipertenziji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica