Majčinstvo je nesumnjivo divno, ali morate biti spremni za novi period u životu - već nedelju dana nakon začeća možete osetiti prve promene u telu. Evo na koje promene napominje Svetlana Ušakova, ruski ginekolog-akušer:

"Sve je individualno. Ima budućih majki koje, poput zvezda na društvenim mrežama, svakim danomtrudnoće postaju sve lepše, a posle porođaja mogu da se pohvale idealnim formama. Ipak, svesni smo da u životu nije sve kao na Instagramu. Nošenje deteta podrazumeva veliko restrukturiranje tela, koje nije uvek bezbolno. Naravno, zanimljiva pozicija će menjati vaš odraz u ogledalu iz nedelje u nedelju. Promena ne odgovara svima."

Čekanje na rođenje deteta obično se deli na tri dela. Prvi trimestar počinje od poslednjeg dana menstruacije do 13. nedelje. Tačnija gestacijska starost je embrionalna, koja se računa u odnosu na datum začeća. Ali, avaj, retko kad je poznata. Ispostavilo se da do trenutka kada žena, nakon izostanka menstruacije, odluči da uradi test na trudnoću, fetus se razvija već nekoliko nedelja. Do kraja prvog tromesečja biće lako odrediti pol nerođenog deteta, a sama beba će se protezati do 5 cm i težiti oko 18 grama.

Kada očekivati prve znake trudnoće

Sa kurseva biologije svi se sećaju da do začeća dolazi nakon oplodnje jajne ćelije spermatozoidom. Pre nego što se embrion pričvrsti za zid materice, žena ne oseća nikakve promene.

"Prvi znaci interesantnog položaja mogu se primetiti tek nakon implantacije", kaže doktor. "To će se desiti oko nedelju dana nakon začeća. Obavezno slušajte sebe, vodite dnevnik za buduću majku, u koji zapisujete sve o svom blagostanju."

1-2 nedelje
U prvim danima trudnoće, blago krvarenje može biti zabrinjavajuće. Razlog njihovog izgleda je manja oštećenja tokom implantacije. Ovo je prirodni fiziološki proces koji se smatra normalnim. Ako se krvarenje intenzivira i ne prestane u roku od dva dana, onda je neophodna hitna konsultacija sa ginekologom.

Ali zbog laganog mukoznog pražnjenja, koje ne izaziva nikakve nelagodnosti, ne treba da brinete. Ovo je zbog delovanja hormona progesterona. Poprsje će se blago povećati , moguć je blagi bol u grudima, slični simptomi se javljaju i kod PMS-a. Neophodno je pratiti telesnu temperaturu, ona može biti blago povišena (do 37,3 °C). Za trudnice je prirodno da im je toplo i hladno.

3. nedelja
Ljudi oko vas još ne primećuju vaš zanimljiv položaj, ali ste već možda dodali nekoliko kilograma. Većina budućih majki navodi dobar apetit tokom ovog perioda. Istovremeno, preferencije ukusa se menjaju: sada vas ne privlače slatkiši, već slane grickalice (ili obrnuto).

Počinjete da budete akutno svesni bilo kakvih mirisa, što izaziva iritaciju. Štaviše, najneočekivanije arome mogu da počnu da vas ljute: od mirisa sveže pokošene trave do mirisa tela vašeg muža. Činjenica je da hormonalne promene u telu utiču i na čula.

4. nedelja
Od 4 do 13 nedelje, mnoge žene pate od jutarnje mučnine. Ovo je zbog aktivne proizvodnje hormona hCG, ali uzroci toksikoze nisu u potpunosti shvaćeni.

Takođe se manifestuje na različite načine: neko se žali na akutno povraćanje - lekari ovo stanje nazivaju hiperemezom, što dovodi do dehidracije tela. Dešava se da je toksikoza povezana sa pogoršanjem hroničnih bolesti - gastritisom, pankreatitisom itd. Ako nakon povraćanja dođe do olakšanja, ali se istovremeno pojavi bol u donjem delu leđa, hitno treba pozvati doktora. 

Tokom ovog perioda, kada toksikoza muči, morate piti više tečnosti, potpuno odustati od nezdrave hrane, alkohola, uzimati vitamine E i B u konsultaciji sa lekarom.

5. nedelja
Važan period za majku i dete. Fetus počinje da se pretvara u bebu, formiraju se kardiovaskularni, nervni i respiratorni sistem. U telu žene, nivo progesterona se povećava, a to ne prolazi nezapaženo. Pod uticajem hormona, buduće majke postaju razdražljivije, kapricioznije i ranjivije. Promene raspoloženja i bezrazložni izlivi besa prate celu trudnoću. Žena ujutru ume da bude ljubazna i nežna, a uveče se može transformisati u pravu hijenu, koja svoju porodicu nervira beskrajnim prigovaranjem.

Toksikoza se intenzivira, grudi postaju bolni, lice postaje otečeno. Mnoge žene tokom ovog perioda su zabrinute zbog niskog krvnog pritiska, nadimanja, zatvora, dijareje, vrtoglavice i čestog mokrenja.

6. nedelja
Hormonski skok se nastavlja. Mlečne žlezde se uvećavaju i postaju još osetljivije; može se čak javiti jak bol u grudima i povećanje lokalne temperature. Ali ima i prijatnih trenutaka - u 6 nedelja obično rade prvi ultrazvuk fetusa. Vaša buduća beba već ima nos, oči, gornju i donju vilicu.

Tokom ovog perioda, majke moraju posebno pažljivo pratiti pravilnu ishranu, povećava se potreba tela za jodom. Ne zaboravite na vitamine. U prvom tromesečju posebno je važno izbegavati nedostatak folne kiseline, koja je uključena u razvoj neuralne cevi fetusa, formiranje krvnih zrnaca, DNK i RNK, kao i zdravu posteljicu.

Pratite nivoe gvožđa u krvi. Anemija je tipična bolest trudnica, tako da morate pokušati da obezbedite da ne samo nerođeno dete, već i njegova majka ima dovoljno hranljivih materija i mikroelemenata.

Ali nemojte sami sebi prepisivati vitamine - to treba da uradi lekar, na osnovu vaših individualnih potreba.

7-8 nedelja
Trudnoću je još uvek lako sakriti, beba se još nije pojavila. Ako vam se čini da ste se ugojili, onda je to posledica činjenice da ste postali manje pažljivi u ishrani.

Možete dodati par centimetara u struku zbog problema sa varenjem. Neke trudnice, naprotiv, gube mnogo težine zbog toksikoze. U ovom slučaju, dojke dobijaju zaobljen oblik i mogu se povećati u veličini. Ovo je sve zbog oštrog porasta estrogena - ženskih hormona koje proizvode jajnici i utiču na razvoj mlečnih žlezda. Dakle, ovo vreme je vreme najspektakularnijih promena u telu buduće majke.

9-10 nedelja
Poprsje raste, pa se mogu formirati strije (ne odmah, već do 18. nedelje). Ovo se lako može izbeći ako od 9. nedelje (ili ranije) koristite posebne kreme za održavanje tonusa kože.

Takođe tokom ovog perioda, zbog povećane gustine krvi, može se razviti rozacea - na licu i grudima se pojavljuje primetna venska mreža. 

Hormonske promene u telu su jedan od razloga za pojavu akni na licu, leđima, grudima (ponekad i na stomaku). Osip je takođe povezan sa poremećajima u gastrointestinalnom traktu i stresom na jetri. Ne očajavajte - do drugog tromesečja vaša koža će postati primetno lepša.

11-12 nedelja
Prvi trimestar se bliži kraju. Žensko telo se postepeno prilagođava zanimljivoj situaciji: toksikoza se smanjuje, zaobljenost stomaka počinje da se pojavljuje, hormonalni nivo se vraća u normalu, a zdravlje se poboljšava. Jedino što trudnici može smetati je ubrzan rad srca.

Beba je već formirala sve organe i delove tela, pomoću ultrazvuka sada možete odrediti pol deteta i posmatrati njegove pokrete. Čuju se otkucaji bebinog srca. Tokom ovog perioda, buduće majke postaju posebno sentimentalne, sanjive. Oni koji su ranije voleli horor filmove i trilere sada biraju melodrame. Voljeni supružnik dobija sladak nadimak, a u vezi se pojavljuje zaboravljena romansa. Uživajte u ovom vremenu, provodite ga češće sa porodicom i prijateljima!

(Yumama)

BONUS VIDEO:

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE! Kurir televizija