Krvarenje u trudnoći nikada nije prijatno jer može da ukaže na pobačaj, ali nemojte odmah da paničite jer nije svako krvarenje znak nečega lošeg. Postoji više razloga za pojavu krvarenja u trudnoći, a neki uopšte nemaju ni veze sa bebom i njenim razvojem.

Iako su sve žene zabrinute, krvarenje tokom trudnoće je prilično često, posebno tokom rane trudnoće. Lagano krvarenje u ranoj trudnoći javlja se kod skoro jedne trećine budućih majki i često ne predstavlja pretnju za trudnicu ili bebu.

Bezopasno krvarenje u trudnoći pre 20. nedelje

Lekari procenjuju da će 25 do 40 odsto trudnica doživeti neku vrstu vaginalnog krvarenja tokom rane trudnoće, a njihove trudnoće će napredovati potpuno normalno. Postoji niz mogućih benignih uzroka mrlja ili krvarenja u prvoj polovini trudnoće, uključujući:

  • Impantacijsko krvarenje - Nakon oplodnje, trudnoća zvanično počinje kada se jajna ćelija implantira u sluzokožu materice. Ponekad ovaj proces uzrokuje malu količinju krvi, i nema razloga za brigu.
  • Seksualni odnosi - Tokom drugog i trećeg trimestra, vaš grlić materice postaje otečen zbog povećanog snabdevanja krvlju u tom području. Kao rezultat toga možete imati krvarenje nakon seksualnog odnosa, i ni to nije razlog za brigu.
  • Infekcije - Neke žene mogu imati infekciju kao što je Hlamidija i zbog toga će im se javiti krvarenje. Nije zabrinjavajuće, ali treba posetiti lekara i lečiti osnovno stanje za koje će verovatno trebati antibiotici.
  • Pregled ginekologa - Nije neuobičajeno da se krvarenje javi nakon Papa testa ili pregleda karlice, koji se obično obavljaju između 6. i 12. nedelje trudnoće. Mrlje se mogu pojaviti u roku od 24 sata nakon posete lekaru i nestaju u roku od jednog dana.
Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica sa krvarenjem

Krvarenje pre 20. nedelje zbog kog treba da se zabrinete i posetite lekara

Ponekad krvarenje tokom prve polovine trudnoće može biti znak ozbiljnijeg stanja, kao što su:

  • Subhorionsko krvarenje - Krvarenje oko placente. Iako je moguće nastaviti sa zdravom trudnoćom nakon ove vrste krvarenja, hitna dijagnoza i lečenje su od vitalnog značaja.
  • Hemijska trudnoća - Jajna ćelija je oplođena ali ne raste i ne razvija se. I dalje možete imati pozitivan test na trudnoću, ali ovo stanje dovodi do ranog pobačaja, ponekad čak i pre izostanka menstruacije.
  • Pobačaj - Spontani gubitak trudnoće u prvih 20 nedelja. Često će krvarenje biti praćeno i drugim simptomima, kao što su grčevi i bolovi u stomaku.
  • Ektopična trudnoća- Javlja se kada se oplođena jajna ćelija implantira negde drugde osim u materici, najčešće u jajovodu. Za nju je najbitnije da se dijagnostikuje na vreme jer može izazvati komplikacije opasne po život trudnice.
  • Molarna trudnoća - Neodrživa trudnoća koja se razvija u nekancerogeni tumor u materici. Vaginalno krvarenje je prvi simptom molarne trudnoće.

(Yumama)