Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA SU JUTARNJE MUČNINE NAJGORE I KADA PROLAZE? Iako deluje da traju večno, ovo su odgovori koji zanimaju sve trudnice

Autor Radmila Ilić

Evo kada možete očekivati da će se vaše jutarnje mučnine smanjiti, ali i kada su najgore.

 Mučnina, trudnica Izvor: Shutterstock

Jutarnje mučnine oseti 3 od 4 trudnice, a obično počinju oko 5. nedelje. Iako deluje da nikada neće proći i da ćete se sa njima boriti sve do porođaja, nije tako. Naravno, ima slučajeva i kada žene imaju mučnine tokom cele trudnoće ali to je veoma retko.

Jutarnja mučnina obično nije štetna za vaše zdravlje ili bebu koja raste, ali otežava dan i svakodnevno funkcionisanje. Postoje i trudnice koje imaju toliko jake mučnine da zbog njih završe u bolnici na infuziji. Kojoj god grupi da pripadate, sigurno bi vam značilo da znate kada jutarnje mučnine dostižu vrhunac ali i kada prolaze.

Možda će vas zanimati

Kada jutarnje mučnine dostižu vrhunac?

Svaka trudnoća se razlikuje, ali simptomi jutarnje mučnine imaju tendenciju da dosegnu vrhunac oko 9. ili 10. nedelje, kada je nivo HCG-a najviše. U 11. nedelji novo HCG-a opada, a do 15. nedelje padne za oko 50 odsto.

Naučnici veruju da jutarnja mučnina može biti jedan od načina da telo zaštiti bebu u ranoj trudnoći od toksina i potencijalno opasne hrane. Ova teorija ima smisla jer je prvi trimestar period kada većina žena ima najjače jutarnje mučnine, a takođe i ključan period razvoja kada se formiraju svi organi i fizičke strukture vaše bebe.

 Mučnina, trudnoća
Trudnica koja pati od mučnina
Izvor: Shutterstock

Koliko dugo traju jutarnje mučnine?

Većina žena oseti olakšanje u drugom tromesečju, između 14. i 20. nedelje. Ali neke žene i posle toga osećaju simptome, a nekoliko njih će ostati da se pati sa mučninom čak i do kraja trudnoće.

Ako vaša jutarnja mučnina traje duže od 20 nedelja, javi se prvi put posle 9. nedelje trudnoće ili se smanji pa se vrati, najbolje je da pozovete doktora kako biste bile sigurne. Uporna mučnina i povraćanje ponekad mogu ukazati i na druge medicinske probleme, tako da je važno d aproverite da li je potrebno neko lečenje.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica