Svaka trudnica jedva čeka da stomačić počne da se prepoznaje. Ipak, on se neće pojaviti odmah, ali ćete definitivno osetiti razne promene na početku trudnoće.

Svaka trudnica se, sasvim očekivano, pita kada će stomak početi da se poznaje.

Vrlo verovatno, tokom celog prvog trimestra stomak neće početi da raste. Beba se još uvek formira unutar vas. Iako se osećate drugačije, to se ne vidi.

U drugom trimestru, u periodu između 16. i 20. nedelje stomak će početi da raste. Kod nekih žena on se ne pojavi sve do trećeg trimestra.

Još jedna stvar koja će vas obradovati jeste to što ćete u drugom trimestru početi da osećate bebine pokrete.

Zašto se kod nekih žena stomak vidi ranije?

Iako se obično stomak vidi u drugom trimestru, ako je u pitanju druga trudnoća, on se može videti i ranije. Telo je već prošlo kroz trudnoću i porođaj, pa zna šta ga čeka i kako da se prilagodi. Zbog istezanja mišića, stomak će se videti ranije.

Kod nekih žena se stomak može videti ranije zbog godina. Starije trudnice mogu primetiti stomak i na kraju prvog trimestra. Kod žena koje nemaju jake abdomnalne mišiće takođe se može ranije primetiti, jer su mišići opušteniji.

Zašto se stomak kod nekih žena pojavi kasnije?

Kod žena sa viškom kilograma stomak se može videti tek u trećem trimestru.

Da li treba da se zabrinem ako mi se stomak ne vidi?

Postoje mnogi razlozi zašto se stomak ne vidi neki period. Ipak, ako se ne primećuje ni u trećem trimestru, bilo bi dobro da pričate sa lekarom. On će pratiti rast i razvoj bebe, pa će znati da li postoji problem sa njenom veličinom. Ako je beba gestacijski mala za datum, postoji mogućnost da se stomak još ne vidi.

izvor: yumama