Bazalna temperatura je najniža temperatura tela koja se meri pre bilo kakvog kretanja, a njen nagli skok jedan je od glavnih pokazatelja ovulalcije. Potrebno je samo da je pratite danima i beležite njene vrednosti, što će vam pomoći da predvidite ovulaciju u narednim ciklusima. Praćenje bazalne temperature je pomalo naporno i dugotrajno, potrebno je da se evidencija vodi nekoliko meseci, ali je to jedan od besplatnih vidova koji sa preciznošću može da otkrije kada ovulacija dolazi.

Sve što vam treba jeste precizan toplomer, papir i olovka, a evo kako da pratite bazalnu temperaturu:

  1. Pre nego što legnete da spavate, stavite toplomer na dohvat ruke. Morate biti u mogućnosti da ga dosegnete bez sedenja ili kretanja. Ustajanje iz kreveta će poremetiti rezultate.
  2. Ako koristite živin toplomer, protresite ga pre spavanja. Ako to ostavite za ujutru, dok tresete toplomer možete povećati telesnu temperaturu i ponovo poremetiti rezultate.
  3. Podesite alarm na isto vreme svakog dana. Ovo važi i za vikende jer će dodatnih sat ili dva pokvariti vaše rezultate.
  4. Kada se probudite, iz ležećeg položaja posegnite za toplomerom i izmerite temperaturu. Nemojte ići u toalet niti sedati pre merenja temperature.
  5. Izmerite temperaturu oralno ili vaginalno jer je to mnogo bolji metod nego da je merite ispod pazuha.
  6. Nakon što dobijete tačan rezultat temperature, zapišite je. Budite precizni jer ono što nam treba jeste naglo povećanje od nekoliko decibela do jednog stepena.
Temperatura, bazalna temperatura
Shutterstock Bazalna temperatura tela

Kako da znam da sam u danima ovulacije?

  • Počnite da zapisujete od dana kada ste dobile menstruaciju. Popunite datume i onda ispišite koji su to dani vašeg ciklusa.
  • Svakog dana upišite i vrednosti bazalne temperature, a pored toga dobro je pogledati i cervikalnu sluz i zabeležiti da li ima promena u strukturi.
  • Kada se bliži novi menstrualni ciklus pogledajte unazad da biste ustanovili kada je došlo do ovulacije. To je obično dan pre pozitivnog skoka u temperaturi koji se održao i u narednih 3-4 dana, ali i dani kada je vaša cervikalna sluz izgledala sličnije belancetu.
  • Tokom narednog meseca ponovite sve isto, pa pogledajte da li vam se dani ovulacije poklapaju. Ispratite i naredni mesec, pa ako se ne poklapaju dani ovulacije, pokušajte da nađete neki šablon po kom vaše telo radi. Svaka žena je drugačija i možda ćete primetiti i da vas pre rasta temperature prate još neke nelagode kao što su to da temperatura prvo naglo padne, osećaj probadanja u jajniku, grčevi u stomaku...

Mana ove metode određivanja plodnih dana jeste što ćete otkriti ovulaciju već kad ona prođe, ali praćenjem bazalne temperature u roku od par meseci, dobićete jasnu sliku o tome šta vaše telo govori i bićete spremni da u pravim trenucima radite na začeću.

(Yumama)