Toksikoza pogađa brojne žene u trudnoći, a reč je o komplikaciji koja se manifestuje kršenjem metaboličkog procesa i disfunkcijom želuca. Jednostavno rečeno, buduću majku muče mučnine i želja za povraćanjem.

Najčešće se javlja u ranim fazama trudnoće, do 12. nedelje, a ređe do 20. nedelje trudnoće. Razlozi za toksikozu su to što se tokom trudnoće menja hormonski status žene, starost buduće majke (nakon 30. godine), prva ili višestruka trudnoća takođe utiču.

Pored toga, žene koje imaju problem sa gastrointestinalnim traktom treba da se pregledaju i leče od hroničnih bolesti pre trudnoće, jer to može da utiče da se toksikoza javi ranije.

Kako se ublažava toksikoza?

Poseban tretman se prepisuje veoma retko, neohodan je samo u slučajevima kada buduća majka brzo gubi na težini, a testovi urina i krvi nisu dobri. U 85-90 odsto slučajeva manifestuje se u obliku povraćanja, a od toga samo 8-10 odsto žena treba da se leči.

Lekove koji smanjuju simptome treba da prepiše lekar, u zavisnosti od kliničke slike trudnice.

Ako se toksikoza manifestuje samo kao malaksalost, onda lekovi nisu potrebni, a ovi saveti mogu da pomognu:

  • Frakciona ishrana - Treba da jedete 5-6 puta dnevno manje porcije. Nikako ne treba da jedete retko i velike količine, već je bolje da imate lagane užine na svakih 2 sata. To može biti sveži sir, povrće, voće, ali u manjim količinama. Jelovnik treba da bude raznovrstan, a hrana lako svarljiva.
  • Voda sa limunom - Efikasan lek, ali kontraidikovan u slučaju povećane kiselosti želuca. Ako imate problem sa želucom, onda se preporučuje samo da pijete što je moguće više tečnosti jer to može da pomogne u uklanjanju toksina iz tela.
  • Akupunktura - Jaka nervna napetost povećava rizik od razvoja toksikoze.
Voda, trudnoća
Shutterstock Voda u trudnoći je bitna

Iskustva drugih mama i saveti za pomoć

"Pomoglo mi je da pojedem nešto pre nego što ustanem iz kreveta. Uveče sam sebi spremala krekere ili kolače, ili bar parče hleba. Voće mi nije pomagalo, samo mi je izazivalo gorušicu, ali žvakanje nečeg brašnastog jeste", kaže Irina (27).

"Shvatila sam da mi nije muka samo kada nešto žvaćem. Zbog toga sam stalno žvakala, ali sam se trudila da to što jedem nije puno kalorično. Šargarepa, zelena jabuka i krastavci su nešto što sam uvek imala sa sobom", kaže Natalija (32).

"Nije me toliko mučila toksikoza, koliko mi je bilo muka od kretanja u kolima ili autobusu. Bilo je nemoguće prevoziti se, a morala sam ići na kontrole. Sa sobom bih ponela teglu mlevene kafe, i kad god bi napad krenuo, pomirisala bih je. Eterično ulje mi je takođe pomagalo. Stavila bih eterično ulje mente na vatu, i pomirisala bih ga kada primetim da napad kreće", rekla je Elena (30).

(Yumama)