Glumica Marija Bergam progovorila je o tegobama sa kojima se susrela u trudnoći, a koje pogađaju samo 1 odsto trudnica. Njoj je konstatovan sindrom 'Hyperemesis gravidarum', čiji simptomi nisu puno poznati javnosti i često se mešaju sa jutarnjim mučninama.

Marija je imala dve trudnoće, rodila je sina Danila i ćerku Olgu, i oba puta je imala ovaj zdravstveni problem. Opisala je kako se osećala, ali i napomenula da o ovom sindromu treba više pričati, iako je redak.

"Ljudi to lako pomešaju sa takozvanim jutarnjim mučninama, ali nije isto. Vrlo je iscrpljujuće, jer se gotovo ništa od hrane i tečnosti ne može zadržati u organizmu. Posledice su razni zdravstveni problemi. Mene su često, i posle trudnoće sa Danilom i sada, pitali kako je moguće da sam tako mršava. Verovatno je jedina dobra strana ovog sindroma to što ne možeš da se ugojiš, jer devet meseci ne možeš ništa da pojedeš", rekla je Marija, i dodala:

"Podrška okruženja može mnogo doprineti da sve to lakše podnese i da se eventualno ponovo odluči na trudnoću, znajući da je čeka dugo, teško i rizično putovanje."

Marija je istakla da je brojne informacije pronašla zahvaljujući Velikoj Britaniji koja je mnogo učinila na tom polju jer je i vojvotkinja Kejt Midlton imala ove probleme tokom sve tri trudnoće.

"Iznenadila sam se da kod njih postoji pokret koji pruža pomoć ženama sa tim sindromom i aktivno upoznaje ljude sa čim se one suočavaju tokom trudnoće. Snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, objavljeno bezbroj članaka. Meni je mnogo značilo da čujem iskustva drugih žena i saznam na koje sve načine su se borile da zadrže trudnoću i podnesu tegobe. Nedavno sam pročitala da je Kejt Midlton, takođe, tokom sve tri trudnoće često bila u bolnici zbog tog problema, što mi je pojasnilo zbog čega u Britaniji postoji pokret koji se bavi 'hiperemesisom'. Takođe mi je postalo jasno kako vojvotkinja posle tri porođaja ima tako perfektnu liniju", rekla je, i dodala:

"Šalu na stranu, divim se Kejt i svakoj ženi koja se odlučila da uprkos svemu rodi više dece. Iskustvo mi govori da na kraju, kad dete stigne na svet, sve to padne u drugi plan. Dominanta postane neizrečiva sreća zbog dolaska novog života", zaklkjučila je Marija u intervjuu za "Hello".

Šta je Hyperemesis gravidarum sindrom?

Ozbiljne mučnine i povraćanje u trudnoći koje ne prolaze ni posle 12 nedelja i mogu da izazovu dehidrataciju organizma. Trudnice sa ovim sindromom nisu u stanju da u organizmu zadrže tečnost ili hranu. U ekstremnim slučajevima se dešava da žene povraćaju i do 50 puta dnevno, a ovo stanje može da traje svih devet meseci, sve dok na svet ne dođe vaše dete.

Simptomi

  • Konstantna mučnina
  • Gubitak apetita
  • Često povraćanje - više od 3 ili 4 puta
  • Dehidracija
  • Vrtoglavost
  • Gubitak 5 odsto telesne mase usled mučnine ili povraćanja

Lečenje

Tretman za koji se lekar odlučuje zavisi od stanja u kom se trudnica načazi. Kod blažih simptoma preporučiće vam sredstva protiv mučnine i vitamine, dok kod težih slučajeva preporučuju zadržavanje u bolnici jer trudnice koje ne mogu da zadrže tečnost i hranu moraju da je nadoknađuju kroz infuzije.

(Yumama)