Kada žena ostane trudna, očekuje se da će njena kilaža da se poveća, ali kod nekih žena stvari stoje drugačije. U ranoj trudnoći sasvim je normalno da izgubite nekoliko kilograma, posebno ako imate jake jutarnje mučnine.

Gubitak kilograma u prva tri meseca

80 odsto žena oseti jutarnje mučnine zbog kojih nemaju želju da bilo kakvu hranu unesu u organizam, pa je sasvim logično da u tom periodu smršaju. Ono što je bitno da znate jeste da gubitak kilograma ne utiče na rast i razvoj vaše bebe.

Stručnjaci dodaju i da na početku trudnoće žena ne bi ni trebala puno da dobije na kilaži.

"Uobičajeno je da se dobije 1 do 2 kilograma tokom prva tri meseca trudnoće, a zatim do pola kilograma nedeljno. U slučaju da majka očekuje blizance, dobijaće na težini nešto više, u proseku 15-20 kilograma tokom cele trudnoće", kaže ginekolog Petra Podobnik Brlečić i dodaje:

"Pravilo je da bi žena prosečne telesne težine u trudnoći trebala da dobije 8 do 15 kilograma, pothranjena žena od 13 do 18 kilograma, dok bi gojazne žene trebalo da dobiju od 5 do maksimalno 10 kilograma."

Trudnica meri kilažu
Shutterstock Trudnica meri kilažu

Nakon 14. nedelje, jutarnje mučnine se obično smanjuju ili potpuno prestaju, pa u to vreme većina žena vrati izgubljene kilograme.

Ukoliko je gubitak na primer 10 odsto od tvoje ukupne težine, tada se treba obratiti lekaru koji može prepisati lekove za ublažavanje mučnine.

Trudnička hiperemeza

Mučnina i povraćanje koji dovode do dehidratacije, disbalansa elektrolita, ketoze i gubitka težine u ranoj trudnoći, zahteva hospitalizaciju i lečene nadoknadom tečnosti, elektrolita i nutrijenata. Tokom hiperemeze može doći do više od tri epizode povraćanja tokom dana, pa dolazi i do gubitka većeg od 3-5 odsto telesne mase.

Mučnina u trudnoći
Shutterstock Mučnina u trudnoći

Preporuka ishrane za smanjenje mučnine

- Ako imaš jutarnje mučnine, još u krevetu nakon buđenja pojedi suvi kreker ili keks.
- Tokom dana pij dosta vode, ali u malim gutljajima, i jedi često ali manje obroke tokom dana.
- Jedi hladne obroke jer topli pružaju jači miris koji može izazvati mučnine.
- Izbegavaj jela i mesa koja ti smetaju
- Izbegavaj hladna, jako zaslađena i gazirana pića
- Ako nema nikog da te zameni u kuhinji, spremaj jela koja nisu puno mirisna.

Trudnica se hrani zdravo
Shutterstock Trudnica se hrani zdravo

Gubitak na težini do 40. nedelje trudnoće

Trudnoća ti napreduje ali ti nije potrebna garderoba za trudnice? Ne brini! Ako si inače gojazna osoba, nećeš ni dobiti puno kilograma, i to je sasvim u redu i nema uticaja na zdravlje i razvoj bebe. Gojazne žene mogu dobiti svega par kilograma, ili čak izgubiti na telesnoj masi.

Tokom trudnoće vrlo malo kilograma zapravo odlazi na bebin rast. Većina ode na masno tkivo kako bi imala snage za porođaj i dojenje, a ako već imaš dovoljno masnog tkiva, nećeš dobiti kilograma koliko druge žene koje ga nemaju.

(Yumama)