Čaj od đumbira je odličan za trudnice. Kako 80 odsto žena u prvom tromesečju doživi jutarnje mučnine, a upravo ovaj čaj može da im bude pravi spas kod tih tegoba.

Smatra se da dve vrste jedinjenja koje đumbir sadrži deluju na receptore u digestivnom sistemu i ubrzavaju pražnjenje želuca, što zauzvrat može da pomogne u smanjenju mučnina i povraćanja u trudnoći.

Preporučena količina i mogući neželjeni efekti

Čaj od đumbira se generalno smatra bezbednim za trudnice, ali u razumnim količinama. Istraživanja su pokazala da je 1 gram đumbira dnevno ili 4 šolje (950 ml) čaja od đumbira potpuno bezbedno.

Istraživanja nisu otkrila povezanost između konzumiranja đumbira tokom trudnoće i povećanog rizika od prevremenog porođaja, mrtvorođenosti, niske porođajne težine ili drugih komplikacija. Međutim, neki dokazi sugerišu da čaj od đumbira ne treba piti ako ste blizu porođaja jer može da poveća rizik od krvarenja.

Trudnice sa istorijom pobačaja, vaginalnim krvarenjima ili problemima sa zgrušavanjem krvi takođe treba da izbegavaju proizvode od đumbira.

Često konzumiranje čaja od đumbira može da dovede do neprijatnih nuspojava kod nekih žena, a to uključuje gorušicu, gasove i podrigivanje. Ako osetite ove simptome, smanjite količinu čaja koji pijete.

Čaj od lista maline, trudnoća
Shutterstock Trudnica pije čaj

Recept za čaj od đumbira

Možete da koristite sušen ili svež đumbir.

Sirov đumbir koristite tako što ga sitno iseckate ili izrendate, i onda jednu kašičicu (5 gr) potopite u vruću vodu. Ukoliko vam se čini da je čaj dosta jak, jednostavno ga razblažite sa vodom.

Kesicu čaja od sušenog đumbira možete da prelijete vrućom vodom i da je odstavite da stoji nekoliko minuta pre nego što počnete da ga pijete.

Čaj od đumbira pijuckajte polako da ga ne biste prebrzo uneli u organizam, što može da izazove mučninu.

(Yumama)