Tokom trudnoće dolazi do slabljenja imunog sistema, pa nije neuobičajeno da primetite kako više kašljete ili ste više prehlađeni nego obično. Brojni su razlozi za kašalj u trudnoći, ali jedan od razloga i dalje može da bude korona. Zbog toga je važno da se testirate i ukoliko ste pozitivni da se obratite lekaru, a ako to nije slučaj već je u pitanju neki virus, evo šta možete da uradite da pomognete sebi.

Ako se osećate ok i imate simptome kašlje ili prehlade samo nekoliko dana, onda generalno ne morate da posećujete lekara. Međutim, postoje i simptomi koji ukazuju na to da treba da potražite lekarsku pomoć.

Simptomi zbog kojih treba da se pregledate kod lekara:

  • Osećaš se prilično loše.
  • Kašalj traje duže od nekoliko dana.
  • Jednostavno se ne osećate dobro i smatrate da vam treba pomoć.

U ovim situacijama zatražite hitnu medicinsku pomoć:

  • Osećate kratak dah.
  • Imate bol u grudima.
Kako da izlečim kašalj u trudnoći
Shutterstock Trudnica kašlje

Da li kašalj utiče na moju bebu?

Postoje infekcije koje mogu da utiču na razvoj bebe, ali sam kašalj neće naneti štetu. Vaša beba je u amnionskoj tečnošću, koja deluje kao amortizer, tako da dok se vaš stomak kreće gore-dole tokom kašlja, beba bi trebalo da bude sasvim u redu.

Međutim, ako se ne osećate dobro zbog kašlja, ili ako je on povezan sa drugim stanjima kao što je astma, važno je da se pregledate jer ovo osnovno stanje može da izazove probleme.

Prehlada, trudnoća, kašalj, trudnica
Shutterstock Prehlađena trudnica

Koji lek mogu da uzimam za kašalj u trudnoći?

Ako se osećate slabo i imate bolove povezane sa virusnom infekcijom, onda vam može pomoći Paracetamol.

Slani sprejevi ili kapi za nos mogu da pomognu da se opusti nazalna sluzokoža i da dođe do ublažavanja simptoma.

Postoje i drugi lekovi koji su odlični za suzbijanje kašlja, ali oni nisu pogodni za upotrebu u trudnoći. Zbog toga je veoma važno da farmaceutima naglasite da ste u drugom stanju.

(Yumama)