Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVIŠENA TEMPERATURA U TRUDNOĆI: Nikakve lekove ne uzimajte same, a evo zašto se javlja i da li utiče na razvoj bebe

Autor Radmila Ilić

Povišena temperatura u trudnoći nije uvek loš znak, ali kako ne biste razmiljale previše, najbolje je da odmah obavestite svog lekara.

 Temperatura, trudnica, trudnoća Izvor: Shutterstock

Svaka trudnica koja dobije povišenu temperaturu sigurno pomisli da li to može da naškodi njenoj bebi. Ali pre nego što se uspaničite, udahnite duboko. Pozovite svog lekara i pitajte ga da li treba da uzimate lekove za snižavanje temperature, i nikako ih ne uzimajte 'na svoju ruku'.

Sledeći važan korak je da otkrijete koji je uzrok povišene temperature. Nekada može biti simptom osnovnog stanja koje bi potencijalno moglo biti štetno za vašu bebu.

Kako temperatura može da utiče na bebu?

Ako telesna temperatura buduće majke pređe 37 stepeni, to je znak da se borite sa infekcijom. Zbog toga je potrebno da započnete lečenje. Novo istraživanje koje je rađeno na životinjskim embrionima, pokazuje vezi uzmeđu temperature u ranoj trudnoći i povećanog rizika od srčanih i viličnih defekata pri rođenju. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li sama temperatura, a ne infekcija koja je uzrokuje, povećava rizik od urođenih mana kod ljudi.

Ako ste u prvom tromesečju i imate temperaturu veću od 38.8 stepeni, obavezno potražite terapiju odmah. Ovo može da vam pomogne u sprečavanju kratkoročnih i dugoročnih komplikacija za bebu u razvoju.

Zašto dolazi do povišene temperature u trudnoći?

Često je izazivaju infekcije urinarnog trakta i respiratorni virusi, ali i druge infekcije mogu da budu krivci. Uobičajeni uzroci groznice tokom trudnoće uključuju:

  • Grip
  • Upalu pluća
  • Upalu krajnika
  • Stomačni virus
  • Infekcija bubrega
 Trudnica, lek, prehlada
Prehlađena trudnica pije lek
Izvor: Shutterstock

Koji simptomi obično prate visoku temperaturu u trudnoći?

O svim pratećim simptomima treba da obratite pažnju i da obavestite lekara. Obično uključuju:

  • Kratak dah
  • Bol u leđima
  • Jeza
  • Bol u stomaku
  • Kočenje vrata

Ukoliko povišena temperatura traje kratko, i mislite da je potpuno bezazleno, najbolje je da ipak pozovete svog lekara i obavestite ga o promenama. U većini slučajeva sve je u najboljem redu, a žene će posle kontakta sa doktorom biti sigurnije i neće razmišljati o tome da li će povišena temperatura ostaviti posledice na bebu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica