Svaka osoba u svom životu dođe u kontakt sa brojnim virusima i bakterijama, i nema puno briga oko toga. Međutim, svaki zdravstveni problem u trudnoći brine buduće majke jer u tim trenucima najviše brinu o tome kako će njihovo stanje uticati na bebu.

Nije svaki zdravstveni problem pretnja za trudnoću i bebu koja se razvija u stomaku, ali evo onih koje mogu da naprave probleme, njihovi simptomi i saveti šta da radite ako ste zabrinuti:

Ovčije boginje

Infekcija ovčijih boginja u trudnoći može da bude opasan i za vas i za vašu bebu.

Postoji 90 odsto šanse da ste imuni na infekciju ovčijih boginja, ali ako niste preležali ove boginje (ili niste sigurni da li ste ih imali) i dođete u kontakt sa detetom ili odraslom osobom koja ima, odmah se obratite svom lekaru. Testom krvi možete da otkrijete da li ste imuni ili ne.

Citomegalovirus

Ovaj virus pripada grupi herpesa, i može da izazove herpese i ovčije boginje. Infekcije ovim virusom su česte kod male dece, a tokom trudnoće mogu da budu opasni jer mogu da izazovu probleme sa plodom, kao što je gubitak sluha, oštećenje vida ili slepilo, poteškoće u učenju i epilepsiju.

Citomegalovirus je opasan za bebu ako trudna majka ranije nije imala infekcije. Nije uvek sprečiti infekciju ovog virusa, ali možete da smanjite rizik na sledeći način:

Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, posebno ako menjate pelene ili radite u vrtićima.

Nemojte da ljubite malu decu u lice, bolje ih poljubite u glavu ili ih zagrlite.

Nemojte da delite pribor za jelo sa malom decom ili da pijete iz iste čaše kao i ona.

Trudnoća, mučnina, trudnica, gorušica
Shutterstock Trudnica sa gorušicom

Streptokok grupe B

On retko izaziva štetu ili simptome, i u većini trudnoća ne izaziva probleme. Međutim, u malom broju trudnoća može da inficira bebu, obično neposredno pred porođaj, ili tokom njega, što može da dovede do ozbiljne bolesti.

Ako ste sa prethodnom bebom imali ovaj problem, recite svom lekaru kako bi vam dao adekvatnu terapiju i sprečio da nova beba dobije infekciju. Takođe, ako ste u trudnoći imali infekciju streptokokom grupe B, napomenite.

Veće šanse za ovu infekciju kod beba su ako:

 • Imate prevremeni porođaj (pre 37. nedelje trudnoće)
 • Vodenjak je rano pukao
 • Imate groznicu tokom porođaja
 • Trenutno nosite virus u sebi.

Infekcije koje prenose životinje

Mačke

Mačiji izmet može da sadrži toksoplazmu, a to može da našteti vašoj bebi. Da biste smanjili rizik od infekcije, evo šta možete da uradite:

 • Izbegavajte čišćenje mačke dok ste trudni.
 • Ako niko drugi ne može da isprazni posudu sa mačijim izmetom, obavezno koristite gumene rukavice za jednokratnu upotrebu, i bacite ih po završetku posla.
 • Izbegavajte blizak kontakt sa bolesnim mačkama.
 • Čak iako nemate mačku, nosite rukavice ako radite oko trave jer može da bude kontaminirana fekalijama.
 • Operite ruke i rukavice nakon rada napolju.
 • Ako dođete u kontakt sa mačijim izmetom, dobro operite ruke.
 • Pridržavajte se opštih pravila o higijeni hrane.
Trudnica, stomak, mačka
Shutterstock Trudnica i mačka

Ovce

Jagnjad i ovce mogu nogu nositi organizam za koji je poznat da izaziva pobačaj kod ovaca. Oni takođe nose toksoplazmu.

Izbegavajte jagnjenje ili mužu ovaca, kao i svaki kontakt sa novorođenim jagnjadima. Obavestite svog lekara ako posle kontakta sa ovcama osetite simptome slične gripu.

Svinje

I dalje se rade istraživanja kako bi se videlo da li svinje mogu da budu izbor infekcije hepatitisom E. Ova infekcija je opasna ako ste trudne.

Sprečite infekciju tako što ćete:

 • Temeljno kuvati meso.
 • Izbegavati da jedete sirovo ili nedovoljno kuvano meso i proizvode od njega.
 • Temeljno prati ruke pre pripreme i serviranja jela.

Hepatitis B

Ovo je virus koji inficira jetru, a mnogi ljudi neće pokazivati simptome, ali mogu da budu nosioci i mogu da zaraze druge.

Virus se prenosi polnim odnosima sa zaražene osobe bez upotrebe kondoma i direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju. Ako imate hepatitis B ili ste se zarazile tokom trudnoće, infekciju možete da prenesete na svoju bebu pre rođenja.

U toku prenatalne nege radićete testiranje na hepatitis B, a bebe koje su u riziku treba da dobiju vakcinu protiv hepatitisa B pri rođenju kako bi se sprečila infekcija i ozbiljna oboljenja jetre kasnije u životu.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Hepatitis C

I ovaj virus inficira jetru, a prenosi se zaraženom krvlju. Ako trudnica ima ovaj virus, može ga preneti i na svoju bebu, iako je rizik manji nego kada je u pitanju hepatitis B ili HIV. Ovo se ne može sprečiti, a beba po rođenju može biti testirana i ako je zaražena, uputiće se na specijalističku procenu.

Herpes

Infekcija genitalnim herpesom može da bude opasna za novorođenče. Inicijalna infekcija uzrokuje bolne plikove ili čireve na genitalijama.

Ako se vaša infekcija dogodi pred kraj trudnoće ili tokom porođaja, preporučiće vam carski rez kako bi se smanjio rizik od prenošenja herpesa na bebu.

Ako vaš partner ima herpes, koristite kondome ili izbegavajte odnose tokom trudnoće, i obavezno o tome obavestite svog lekara.

HIV

Tokom trudnoće bićete testirani na HIV, a ako se pokaže da ste pozitivni treba da znate da može da se prenese na bebu tokom trudnoće, porođaja ili dojenja.

Ako vam je dijagnostikovan HIV, razgovaraćete sa lekarom o tome šta možete da preduzmete kako biste smanjili rizik od infekcije za vašu bebu.

(Yumama)