Verovatno ste i vi na svakom koraku čuli da je voda sa limunom odlična i da se preporučuje svima. Ali možda niste znali da se takva voda preporučuje i trudnicama i da ima nekoliko zdravstvenih prednosti.

Osim toga što obiluje vitaminom C, limun je alkalan, a sadrži i određenu količinu folne kiseline koja je potrebna za održavanje zdrave trudnoće. Ako ste trudnica koja ne voli da pije vodu, a doktori vam sigurno preporučuju što veće količine, uz dodatak limuna će i samo konzumiranje vode ići lakše.

Međutim, ipak je važno da pazite na količinu vode sa limunom koju pijete, a posebno treba da budu oprezne trudnice sa slabijom zubnom gleđu jer je limunska kiselina dodatno može oštetiti.

Evo kod kojih još trudničkih problema voda sa limunom može da pomogne:

Jutarnje mučnine

Gotovo 70 odsto trudnica u prvim mesecima ima problem sa jutarnjim mučninama, a zbog neutralizujućih agenasa u limunu, voda sa njim može da pomogne u sprečavanju jutarnjih mučnina.

Limun je agrum koji ima alkalna svojstva pa deluje na vaš digestivni sistem poput sode bikarbone i može da pomogne u smirivanju mučnina.

Mučnina, trudnoća
Shutterstock Trudnica koja pati od mučnina

Zatvor

Kada dođe do usporavanja metabolizma tokom trudnoće, može doći i do zatvora. Međutim, voda sa limunom je pravi pokretač probave. Velika količima vitamina C u limunu može da pomogne u podsticanju probave i pomaže da se hrana bolje razgradi, samim tim i probava postaje bolja.

Smanjuje otečenost nogu

Kada pijete vodu sa malo limuna pomažete i telu da se oslobodi viška tečnosti, što je i glavni uzrok oticanja. Međutim, trudnice bi i pored vode sa limunom trebale da piju i dovoljno obične vode kako bi se nadoknađivala izgubljena tečnost.

Otok, trudnoća, trudnica
Shutterstock Trudnica se žali na otok zglobova

Jača imunitet

U trudnoći je normalno da imunitet oslabi, što žene čini sklonijim prehladama. Korišćenje vode sa limunom u trudnoći može pomoći telu da ojača imuni sistem.

(Yumama)