Trudnoća je drugo stanje koje zahteva posebnu obazrivost kada je u pitanju korišćenje lekova, koje ste ranije bez ikakvih problema koristili. Kreće sezona virusa i nažalost ni trudnice nisu pošteđene prehlada, gripa i drugih respiratornih infekcija, posebno ako se zna da je u trudnoći imunitet mnogo slabiji i više izložen raznim bolestima.

Ono što trudnice često plaši jeste da li virusne infekcije mogu da štete bebi u stomaku i kako možete sebi da olakšate te neprijatne simptome sa lekovima koji su dozvoljeni u trudnoći. Prehlada je blaža virusna infekcija gornjih respiratornih puteva koja primarno pogađa nos, sinuse i grlo. Obično prođe za 7 do 10 dana i nije opasna za trudnoću i bebu. Uobičajeno je da zdrava osoba dobije prehladu i nekoliko puta godišnje, a trudnice su pod dodatnim rizikom od obolevanja zbog izmenjenog imuniteta.

Uobičajeni simptomi prehlade su:

  • zapušen nos
  • bolno grlo
  • kašalj
  • curenje nosa
  • blag bol u mišićima
  • niska temperatura 
  • blaga grozničavost
  • malaksalost.

Problem sa prehladom u trudnoći je što vam je malo šta od lekova dozvoljeno. Najopasniji period trudnoće su prva tri meseca kada se dešava organogeneza i tada treba izbegavati primenu bilo kog leka. Postoje neki lekovi na prirodnoj bazi, ali možete ih koristiti samo ako vam ih lekar odobri, zato je najsigurnije pre nego što bilo šta koristite da se pre svega posvetujete sa vašim dokorom.

Temperatura, trudnica, trudnoća
Shutterstock Trudnica sa povišenom temperaturom

Da li smem da koristim kapi za nos i pastile?

Većina ljudi kapi za nos i pastile kupuje na svoju ruku, međutim, iako ne izgledaju opasno, imajte na umu da većina ovih sredstava sadrže u sebi hemijske materije. Izbegavajte ih tokom trudnoće posebno one koje u sebi sadrže benzokain jer mogu imati jako štetan efekat za bebin razvoj u stomaku. Umesto pastila, grlo možete ispirati čajem od žalfije, više puta dnevno ili toplom vodom u koju ste stavili malo soli, a za prohodnost disajih puteva možete uzeti kapi za nos, ali sa samo one s morskom vodom ili inhalirajte čajem od kamilice.

Ukoliko dobijete temperaturu koja je do 38, najbolje je da se tuširate mlakom vodom,a zatim obavezno obucite pamučnu odeću i nemojte da se utopljavate.Povedite računa da pijete dovoljno vode i čaja odnosno da se dodatno hidrirate, a blagotvorno će delovati i mlaka pileća supa. Takođe je prema savetu mnogih stručnjaka bezbedno koristiti paracetamol ali u propisanim dozama za trudnice. Svaku temperaturu koja raste i prelazi 39 stepeni moraćete da se obratite lekaru.

Organizam će se vrlo brzo oporaviti, ako mu vi pomognete tako što ćete se što više odmarati i svoju ishranu pojačati dodatnim vitaminima kao što su C i cink.

(Yumama)