Trudni ste, a jednostavno ne možete bez kafe? Ne brinite, nije zabranjena, samo treba voditi računa o količini kafe koju dnevno popijete.

Nutricionista dr Rana Konvej savetuje da je najbolje da napravite dnevni plan unosa kafe, ako mislite da biste mogli da pređete granicu.

"Ako obično pijete čaj, kafu i Koka kolu, a volite i da pojedete čokoladicu, onda treba da pazite da ne pređete dnevnu granicu kofeina", upozorava ona, i dodaje:

"Neke žene jednostavno vole da pojednostave stvari dozvoljavajući sebi jutarnju kafu i šoljicu čaja popodne, ali ostale napitku piju bez kofeina. ako povremeno pojedete i čokoladicu, to je u redu, ali ako napravite neku vrstu plana, nećete morati da razmišljate puno o svom dnevnom unosu kofeina."

Trudnice treba da ograniče unos kofeina na najviše 200 mg dnevno! Ovaj savet zasnovan je na američkom istraživanju iz 2008. godine, koje je otkrilo da su žene koje su pile više od 200 mg kofeina dnevno, imale 25 odsto veće šanse od pobačaja u prvih 20 nedelja trudnoće od onih koje nisu pile ni jedan.

Studija iz 2015. godine koju je sproveo Medicinski koledž univerziteta u Ohaju, savetuje da ispijanje kafe neće smanjiti koeficijent inteligencije vaše bebe kako ona raste, niti će uticati na bebina buđenja noću, ali ukoliko uzimete umerene količine kofeina tokom trudnoće.

Trudnica uživa u kafi
Shutterstock Trudnica uživa u kafi

Koliko je to 200 mg kofeina?

Količina kofeina u kafi varira u zavisnosti od toga kako je pripremljena, ali ovo su neke osnovne smernice:

- Šolja domaće kafe (120 ml) sadrži oko 70-140 mg kofeina

- Espreso (30-50 ml) sadrži oko 63 mg kofeina

- Kafe sa mlekom na bazi espresa sadrže oko 63 mg kofeina, a one duple oko 125 mg kofeina

- Instant kafa (jedna šolja) u proseku sadrži 30-90 mg kofeina

- Kafa bez kofeina takođe nije sasvim bez kofeina, sadrži od 0-7 mg kofeina

(Yumama)