Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEHIDRATACIJA U TRUDNOĆI JE OPASNA: Nedovoljno vode dovodi do problema i za majku i za bebu

Stručnjaci otkrili da je nedovoljan unos vode u trudnoći problem i za majku i za plod.

 Trudnica, voda Izvor: Shutterstock

Hidratacija u trudnoći je izuzetno važna kako za majku, tako i za razvoj ploda.

Kada dođe do začeća, trudnoće ili dojenja, postoji velika razlika u potrebama, a mnoge žene se bore sa hidratacijom tokom ovih faza. Trudnice treba da piju 2-3 litre tečnosti dnevno kako bi njihov organizam funkcionisao za dvoje.

Možda će vas zanimati

Zašto trudnici treba dodatna hidratacija?

Nisu samo mame te kojima treba odgovarajuća hidratacija, već i njihova beba. Dehidratacija u toku trudnoće može dovesti do manje količine amnionske tečnosti, što može uticati na rast i razvoj deteta, ali i u nekim slučajevim može dovesti do prevremenog porođaja.

Takođe je važno da budete hidrirane ako želite da dođe do začeća. Što je cervikalna sluz hidriranija, lakše je putovanje kroz nju.

Dobra hidratacija je važna i tokom dojenja jer doprinosi količini mleka, ali i njenom protoku. Kada je žena dehidrirana, ni mleko ne teče tako lako i beba može biti frustrirana jer je hranjenje teže. Osim toga, postoji veći rizik od mastitisa ako je dojilja dehidrirana.

Koji su znakovi dehidratacije?

Dehidratacija može dovesti do simptoma kao što su umor, žeđ, suvo grlo i usne, tamna mokraća, vrtoglavica, zatvor i glavobolja, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica