Kada je žena trudna zaista je u "drugom stanju" i njeno telo prolazi kroz razne promene. Neke mogu uticati na njeno zdravlje i ostaviti posledice za ceo život. Ovo je priča trudnice koja je u drugom tromesečju shvatila da se nešto znatno promenilo.

"Toliko drugih mama priča o naletu energije tokom drugog tromesečja, ali kod mene je ta 14. nedelja došla i prošla, a ja sam se i dalje osećala tromo", počinje svoju priču mama koja je na taj način primetila da se u njenom telu nešto čudno menja.

"Spomenula sam svoj nedostatak energije doktoru koji je odlučio da izvrši laboratorijske analize hormona štitne žlezde. Rezultati su otkrili vrlo nizak nivo hormona za tu fazu moje trudnoće. Prepisao mi je malu dozu leka i rekao mi je da ga uzimam i šest nedelja nakon porođaja. Nisam mnogo ispitivala, nisam razmišljala da li sam zapravo obolela, samo sam radila onako kako mi je on rekao."

Njen porođaj prošao je u najboljem redu, ali je posle toga shvatila da joj se simptomi pogoršavaju. Međutim, zbunjivalo ju je to što su mnogi od simptoma (umor, tazdražljivost, gubitak kose, zadržavanje težine, anksioznost, depresija) bili uobičajeni za period posle porođaja. Međutim, njen instinkt joj je govorio da nešto nije u redu.

"Počela sam da gubim mleko tri meseca nakon porođaja. Zajedno sa mlekom izgubila sam otprilike pola moje kose i skoro svu kilažu. Nije bilo važno šta i koliko sam jela, nisam mogla da zadržim ni grama. Osećala sam da se nešto pogoršava u mom telu", govori ova majka koja, kao i svaka, dete stavlja ispred svog zdravstvenog stanja.

Kako je izgubila mleko, njeno dete nije želelo da prihvati adaptiranu formulu i vodila ga je po lekarima kako bi pronašli rešenje. Naravno, sve to vreme nije spavala, što je još više uticalo na njeno zdravstveno stanje.

"Na kraju sam došla do tačke preloma i potražila pomoć za sebe. Znala sam samo da mi treba neko ko će me dobro saslušati, a ne samo dati papir na kom piše koje analize treba da radim. Našla sam doktorku koja je bila vrlo zainteresovana, saslušala me i uputila da uradim analize koje će otkriti sve. Nakon što su stigli rezultati saznala sam da imam Hašimoto, i bio je u teškoj fazi", rekla je ona.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Hašimoto je autoimuna bolest u kojoj telo napada sopstvenu štitnu žlezdu i srodno tkivo, često ga ostavlja nesposobnim za proizvodnju dovoljno hormona.

Nakon saznanja dijagnoze, ona je zakazala pregled kod endokrinologa koji joj je nakon nekoliko pregleda ustanovio terapiju koja je pomogla da štitnu žlezdu drži pod kontrolom, ali i da se bolje oseća.

Pored toga, ova majka je istakla i šta je to što joj je pomoglo kod poboljšanja stanja:

- Zdravlje creva

Prioritet treba da vam bude i zdravlje probavnog trakta. Jedite puno voća i povrća, izbegavajte ili ograničite antibiotike kada je to moguće, i nosite stolicu na pregled bar jednom godišnje.

- Odmor

Iako mame nikad nemaju dovoljno vremena za svoj odmor, bitno je naučiti da se "aktivno odmaraš". Sedite pored svoje dece dok se uspavljuju, čitajte sadržaj koji je bitan za vaš posao...)

- Spavanje

Cilj je da spavate najmanje sedam (idealno je do devet) sati svake noći.

- Pokret

Pravite pauze na poslu da biste iskoristili nekoliko minuta za nežno istezanje, dok jedete nemojte sedeti nego stanite, iskoristite da idete u šetnju kad god je to moguće.

Iskoristite odlazak u prirodu i za svoje zdravlje
Shutterstock Iskoristite odlazak u prirodu i za svoje zdravlje

(Yumama)