Distocija ramena može se desiti tokom porođaja. To se dešava kada se jedno od ramena vaše bebe zaglavi iza vašeg: stidne kosti ili sakruma (kosti na zadnjem delu karlice, iznad repne kosti). U takvim slučajevima, potrebna je hitna pomoć i dodatna intervencija da bi se beba rodila. Distocija ramena se javlja kod otprilike 1 od svakih 100 vaginalnih porođaja.

Šta se dešava kada postoji distocija ramena tokom porođaja?
Tokom druge faze porođaja, obično postoji pauza nakon što bebina glava izađe, pre nego što telo izađe. Kada dođe do distocije ramena, ovo kašnjenje je duže od normalnog. Postoje i drugi znaci koje će vaša babica ili lekar tražiti da bi dijagnostikovali distociju ramena.

Šta uzrokuje distociju ramena?
Nemoguće je predvideti da li će se desiti distocija ramena. Ali postoje neke stvari koje to čine verovatnijim. To uključuje ako:

 • imali su distociju ramena tokom prethodnog porođaja
 • imali ste indukovane trudove
 • imali druge intervencije tokom porođaja
 • imate veliku bebu (ovo se zove makrozomija fetusa)
 • velika težina
 • dijabetes

Distocija ramena se takođe može desiti ako vaš porođaj ide veoma sporo.

Kako se leči distocija ramena?
Distocija ramena zahteva hitnu medicinsku pomoć. Dok je vaša beba zaglavljena, ne može da diše i može joj se stisnuti pupčana vrpca. Vašoj bebi će biti potrebna pomoć da se brzo rodi kako bi mogla da dobije dovoljno kiseonika, piše my.clevelandclinic.org.

Koje radnje se preduzimaju ako dođe do distocije ramena?
Ako vaš lekar ili babica posumnjaju na distociju ramena, prvo će vam reći da prestanete da gurate. Oni će odmah pozvati pomoć, jer će vam možda trebati drugi lekari specijalisti i medicinske sestre da pomognu u brizi o vama ili vašoj bebi.

Ponekad, jednostavna promena položaja može osloboditi rame. Možda će vam biti zatraženo da ležite ravno na leđima sa povučenim kolenima koliko god možete. Ovo se zove "McRobertsova pozicija". Vaša babica ili lekar takođe mogu nežno pritisnuti iznad vaše stidne kosti kako bi oslobodili rame vaše bebe.

Još jedan položaj koji može da funkcioniše je da stanete na ruke i kolena, odnosno "na sve četiri", ali to isključivo kada lekar kaže.

Ponekad će vaša babica ili lekar morati da stave svoje prste ili ruku u vašu vaginu da bi oslobodili telo vaše bebe. Možda će vam prvo trebati epiziotomija.

Drugi hitni tretmani
Druga opcija je da imate hitan carski rez pod opštom anestezijom. Kada anestetik stupi na snagu, vaša beba će biti gurnuta nazad u matericu i isporučena kroz rez na stomaku. Obe ove opcije su hitni tretmani.

Šta da očekujem nakon porođaja?
Većina beba se veoma dobro oporavlja od distocije ramena. Ali pošto su možda bili povređeni ili im je nedostajao kiseonik, možda će morati da budu pažljivije posmatrani ili da provode vreme u jedinici intenzivne nege novorođenčadi.

Nekim bebama će biti potrebna fizioterapija, a možda će vam trebati pomoć oko dojenja ako je vaša beba povređena. Vaš lekar ili babica će takođe razgovarati sa vama o tome zašto se distocija ramena možda dogodila.

Da li se distocija ramena može sprečiti?
Distocija ramena je nepredvidiva, tako da je vrlo malo što možete učiniti da je sprečite. Vaš lekar ili babica će razgovarati sa vama o riziku od distocije ramena ako ste ranije imali bebu sa distocijom ramena.

Koje su moguće komplikacije distocije ramena?
Težak porođaj povezan sa distocijom ramena ponekad može izazvati povrede vaše bebe. To može uključivati:

 • prelom ključne kosti ili nadlaktice vaše bebe
 • oštećenje nerva koje utiče na ramena, ruke, šake ili prste vaše bebe
 • nažalost, postoji rizik da nedostatak kiseonika tokom rođenja može dovesti do oštećenja mozga.

Ponekad distocija ramena može dovesti do komplikacija za vas, uključujući:

 • povrede pri rođenju kao što su oštećenje nerava
 • postporođajno krvarenje (krvarenje)

Ove komplikacije su retke, a lekari i babice su visoko obučeni da se nose sa njima.

Pogledajte ispod snimak kako izgleda distocija ramena!

BONUS VIDEO:

Mama otkrila kako beba prespava noć TikTok/caitsjayne4

(Yumama/T.A.S.)