Nina Spirs, stručnjak za začeće, porođaj, brigu o mami i bebi, otkrila je šta žene ne bi trebalo da rade tokom porođaja i koje greške često prave.

"Stalno se proča o tome šta treba da radite pre porođaja i na porođaju, a niko ne priča o tome šta ne treba da radite", rekla je babica Spirs, a zatim otkrila koje greške treba da izbegavate.

Ne vršite pritisak na sebe

Kod mnogih trudnica se s prvim kontrakcijama javi i strah zbog kojeg same sebi stvore dodatni pritisak. Međutim, odmaranje je veoma važno kada porođaj počne, pored menjanja položaja i kretanja koji se preporučuju kada počnu kontrakcije. Prosto, pokušajte da se smirite i da date sebi vremena i za odmor, kako biste uštedeli energiju za aktivnu fazu porođaja.

Ne žurite u porodilište

Ako dođete u porodilište prerano, tj. kada niste dovoljno otvorene, može se desiti da vas vrate kući, a polednje što želite je da se šetkate tamo-ovamo. Sačekajte kod kuće dok kontrakcije ne budu učestalije.

Ne zadržavajte dah

Disanje je inače nešto što radimo prirodno i o tome ne razmišljamo, ali situacija je drugačija kada počne porođaj. Neke majke iz straha počnu da dišu prebrzo, druge zaustavljaju dah, a sve to može da dovede do vrtoglavice, trnjenje u rukama i ostatku tela, pada pritiska.

Babica savetuje da se potrudite da dišete stomakom jer ćete se tako bolje opustiti i smanjiti stres. Naročito kada počne aktivna faza porođaja, guranje, ne zadržavajte dah. Duboko i lagano disanje su najbolje što možete da uradite za sebe i svoje dete.

Ne gledajte na sat

Koncentrišite se na disanje, opuštanje i umirivanje, nemojte da gledate na sat. Naročito prvi porođaj može da potraje, a što više razmišljate o tome zašto traje tako dugo, biće vam teže. Dakle, gledajte da na svaki mogući način skrenete sebi misli sa toga.

Ne opirite se

"Imala sam pacijentkinje koji tako lagano rode dete. Onda sam razmišljala koja je to razlika između njih i drugih žena koje su se toliko borile, a one su mi rekle: 'Govorila sam sebi da sam otvorena za novo iskustvo porođaja i da neću da se opirem. Želim da porođaj prođe lako, zato puštam telo da radi ono što treba'.

Tokom porođaja će vam telo davati znake, važno je da ih pratite. Ako vam nije prijatno, promenite to što vam ne odgovara, bilo da je u pitanju položaj, da vam je potreban odmor, razgovor. Ne borite se, već pratite proces. Možete vi to", poručila je babica.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda otvaranje na porođaju Tiktok/midwifemama

(Yumama/N. Z.)