Da bi porođaj prošao što je bolje moguće, važno je da se pripremite – i to ne samo fizički, nego i psihički. Buduće mame, naročito one koji ranije nisu rađale, mogu da budu nervozne pred porođaj jer ne znaju šta ih očekuje. I to nije ništa neobično, svi osećaju malu dozu straha pred ovaj čin, ali imaje na umu da priprema može da pomogne da sve prođe što je moguće bolje.

Evo šta sve možete da radite kako biste olakšali sebi porođaj.

1. Jedite kvalitetno

Porođaj je iscrpljujuć, a zdrava ishrana vam može pomoći da imate dovoljno snage. Povrće, meso, jogurt, orašasti plodovi, voće, žitarice celog zrna, trebalo bi da budu deo vaše ishrane u trudnoći.

2. Opustite se

Mnogo je lakše reći nego to uraditi, ali jako je važno da vam u nedeljama pred porođaj fokus bude na opuštanju. Nađite ono što vam prija i što vas relaksira, a i pravilno disanje može da pomogne – to će vam takođe biti značajno i na porođaju.

3. Krećite se

Naravno, osim u slučajevima kada lekar naredi mirovanje u trudnoći, svakodnevne šetnje su dobar način da budete aktivni. Ukoliko vam to prija, i joga može da bude dobar izbor za jačanje mišića, pošto će vam snaga svakako trebati na porođaju, ali se uvek konsultujete sa lekarom u vezi sa fizičkom aktivnošću.

4. Pripremite torbu za porodilište

Najpre napravite spisak svega što će vam biti potrebno u porodilištu, a najbolje je da se o tome raspitate u porodilištu gde planirate da se porodite. Spremna torba će vam biti briga manje jer je poslednje što želite da kada se jave kontrakcije vi razmišljate šta treba da ponesete sa sobom.

5. Obezbedite pomoć

Zatražite od bliskih ljudi, prijatelja i porodice, pomoć ukoliko vam je potrebna – na primer, da vam prošetaju psa, pripreme neki obrok, usisaju kuću i slično.

6. Pitajte sve što vas zanima

Još jedna stvar koja vam može pomoći da budete psihički spremniji za porođaj je da pitate stručnjake sve što vas zanima. Pored lekara, neke stvari možete pitati i svoje prijatelje koji imaju decu, ali ono što svakako treba da izbegavate je slušanje "horor priča" o porođajima. Kada dobijete odgovore na sve dileme koje imate, biće vam mnogo lakše da mirno i bezbrižno dočekate porođaj.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda ušivanje posle porođaja  TikTok/midwifetok

(Yumama/N. Z.)